Connect with us

Επιχειρήσεις

Καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ για Space Hellas το 2017

Ανοδική πορεία ακολούθησαν τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης εταιρείας Space Hellas το 2017, εμφανίζοντας ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,114 εκατ. ευρώ έναντι επίσης κερδοφορίας 900.000 ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 23,78%.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία πέτυχε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων από τη σύσταση της επιχείρησης το 1985, καθώς ο ενοποιημένος τζίρος ανήλθε στα 59,7 εκατ. ευρώ από 48,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2016, σημειώνοντας αύξηση 23,8%. Η διοίκηση δεύτερη χρονιά μετά το 2016 που είχε διανείμει μέρισμα 0,03 λεπτά πρώτη φορά μετά το 2001 θα εισηγηθεί στην ετήσια τακτική συνέλευση τη διανομή τουλάχιστον διπλάσιου μερίσματος για την παρελθούσα χρήση.

Παράλληλα με την αύξηση του τζίρου το 2017, η εταιρεία πέτυχε, κατά κύριο λόγο στο β΄ εξάμηνο της περυσινής χρονιάς, τη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, οι οποίες προσαυξημένες κατά 1,8 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού διοχετεύτηκαν κυρίως σε επενδύσεις του ομίλου ύψους 2,6 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες επενδύσεις αφορούσαν την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής στην ολλανδική εταιρεία Web-IQ καθώς και την ολοκλήρωση υλοποίησης ξένης επένδυσης στην Κύπρο για την παροχή μετεωρολογικών υπηρεσιών στο υπουργείο Γεωργίας διάρκειας 13 ετών και ύψους 4,25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Space Hellas, την τελευταία 10ετία (2008-2017) επενδύθηκαν συνολικά 21 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό και πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και στην εκπαίδευση στελεχών για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά έργα της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών της εισηγμένης για το 2018 διαμορφώνεται μεταξύ 25-27 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη έχει σήμερα διεθνή παρουσία στις χώρες της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Σερβίας, της Μάλτας και της Ιορδανίας.

Δείτε επίσης

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Επιχειρήσεις

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη υπό τον φόβο των αμερικανικών δασμών

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι από την επόμενη εβδομάδα επιβάλλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκειμένου να προστατευτούν οι αμερικανικές βιομηχανίες. Μια πρωτοβουλία που αυξάνει τους φόβους για το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

 

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 0,7% ενώ μισή ώρα μετά το άνοιγμα έχανε 0,9%, με όλους τους κλάδους σε αρνητικό πρόσημο.

Με απώλειες οι μεγαλύτεροι δείκτες: FTSE100 -0,47%, DAX -1,33%, CAC40 -1,05%, FTSE MIB -1,25%, IBEX35 -0,95%

Selloff σημειώθηκε στις ασιατικές αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έχασε 2,5%.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές αναφέρουν πως οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να συνεχίζουν να εισάγουν υλικά όπως χάλυβα και αλουμίνιο, κάτι που δυνητικά σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν, με επίσημη ανακοίνωση – δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλει την επιβολή αντίμετρων – συμβατών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν διεργασίες όχι μόνο για την επιβολή αντιμέτρων συμβατών με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά εξετάζεται ακόμη και η προσφυγή στον Οργανισμό με καταγγελία εναντίον των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τραμπ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει άλλες χώρες να αυξήσουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες, όπως τα αγροτικά προϊόντα.

Χθες, στη Wall Street, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα σημείωσαν ράλι, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονταν πιέσεις εν μέσω φόβων για αύξηση του κόστους πρώτων υλών. Αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου, εξέφρασαν ανησυχίες όχι μόνο για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές τους αλλά και για τα κόστη κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται πρωτίστως από τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Γερμανία ενώ σε σχέση με το αλουμίνιο, εισαγωγές γίνονται από Καναδά, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσαν την πτώση των μετοχών, καθώς οι επενδυτές  βεβαιώνονται όλο και περισσότερο ότι θα έρθει ταχύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2018.

Πίσω στην Ευρώπη, αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα οι Novartis, LSE και LafargeHolcim.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους και στις δηλώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, το μεσημέρι στις 3.30 ώρα Ελλάδος, η οποία αναμένεται να σκιαγραφήσει το όραμά της για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ μετά το Brexit.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επιχειρήσεις

Αλλαγή σελίδας στην «Παπαστράτος» με την παραγωγή του Iqos

Η «Παπαστράτος», έπειτα από 87 χρόνια, ανέστειλε την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων και από χθες ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού Heets για το προϊόν Iqos, στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο.

Πρόκειται για το δεύτερο μόλις εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής των καινοτόμων καπνικών προϊόντων της Philip Morris International (PMI).

Στη μονάδα του Ασπροπύργου δημιουργήθηκαν 2 νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και 10 νέες γραμμές παραγωγής Heets με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 20 δισ. ράβδων καπνού ετησίως, ενώ δημιουργήθηκαν 400 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας και για την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, καθώς συμβάλλει στη διασφάλιση του μέλλοντος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών. Η Philip Morris International και η «Παπαστράτος» συνεχίζουν να απορροφούν και να εξάγουν σε όλον τον κόσμο ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου, τα οποία θα καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό στο χαρμάνι και των νέων ράβδων καπνού.

Σημειώνεται ότι από το 2003, οπότε η Philip Morris International απέκτησε την «Παπαστράτος», έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και με τη νέα επένδυση το συνολικό ύψος φθάνει το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Philip Morris International έχει δεσμευθεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου και από το 2008 έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολ. στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα που έχουν σκοπό να αναπαράγουν τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες του τσιγάρου, παράγοντας ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου. Η συγκεκριμένη, μοναδική στο είδος της, τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) της PMI στην Ελβετία. Το Iqos κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έως το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι είχε κυκλοφορήσει σε 30-35 χώρες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Χαρπαντίδης δήλωσε σχετικά με την έναρξη της νέας παραγωγής: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για όλους εμάς, την οικογένεια της “Παπαστράτος”. Υστερα από 87 ολόκληρα χρόνια γυρίζουμε σελίδα, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά στην ιστορία μας την παραγωγή τσιγάρων. Είναι μια μέρα που η συγκίνηση και η υπερηφάνεια για το παρελθόν συναντούν τη χαρά και την προσμονή για το μέλλον. Η νέα εποχή της “Παπαστράτος” είναι εδώ, με μεγάλες, ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της εταιρείας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που παραμένει ίδιο και αναλλοίωτο. Είναι η δέσμευσή μας να αφήνουμε πίσω μας μέλλον, μια δέσμευση που μετουσιώνεται στο όραμα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου». Το Iqos ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016, αρχικά στην Αθήνα και από τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα. Σήμερα υπάρχουν 25 αποκλειστικά καταστήματα Iqos, ενώ διατίθεται και σε όλο το δίκτυο καταστημάτων Public και από το ηλεκτρονικό κατάστημα www.iqos.gr.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επιχειρήσεις

Ένας γίγαντας στον Πειραιά

Το μεγαλύτερο πλοίο που έπιασε ποτέ στον Πειραιά

Επιτάχυνση των σχεδίων για αύξηση της δυναμικότητας του εμπορικού λιμένα του Πειραιά στη μεγαλύτερη της Μεσογείου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Cosco, με αφορμή τον κατάπλου του μεγαλύτερου πλοίου που έχει δέσει ποτέ στο Νέο Ικόνιο. Συγκεκριμένα, η Cosco σκοπεύει σε έναν χρόνο από σήμερα να μπορεί να διακινεί έως και 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδών ετησίως, καθώς ολοκληρώνει τις εργασίες επέκτασης του λιμανιού στον δυτικό προβλήτα ΙΙΙ και αναβαθμίζει τις δυνατότητες του προβλήτα Ι. Ηδη το 2017 διακίνησε περισσότερα από 4 εκατ. teu στους δύο προβλήτες που διαχειρίζεται η θυγατρική του ΣΕΠ Α.Ε. και στον ένα που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, του οποίου την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχει. Τώρα, με την επίτευξη νέων συμφωνιών με τις μεγάλες συμμαχίες ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βάζουν στη ρότα τους τον Πειραιά κορυφαία giga carriers, όπως αυτό που έδεσε ξημερώματα Δευτέρας στον προβλήτα ΙΙΙ.

Ο λόγος για το «Cosco Shipping Taurus», το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που έχει χτιστεί στην Κίνα και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εχει μήκος 400 μ. και δυνατότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών και πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι από την Κίνα προς το Ρότερνταμ, με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά. Πρόκειται για τα νέα πλοία-γίγαντες που δρομολογούν οι μεγάλες εταιρείες για την εξυπηρέτηση του διεθνούς εμπορίου, και ο Πειραιάς είναι ένα από τα λίγα λιμάνια στην Ευρώπη που μπορεί να τα εξυπηρετήσει – τόσο λόγω βάθους και μήκους όσο και λόγω του εξοπλισμού γερανών που απαιτείται για τη φορτοεκφόρτωσή τους.

Η επένδυση για τον δυτικό προβλήτα ΙΙΙ, που ολοκληρώνεται οσονούπω, ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ και δεν σχετίζεται με τις επιπλέον επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που συμφώνησε η Cosco κατά την εξαγορά του 51% του ΟΛΠ Α.Ε., αλλά με την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ Α.Ε. Το «Taurus» εισήλθε στον Πειραιά στις 12.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, υποβοηθούμενο από πέντε ρυμουλκά, όπως ενδείκνυται για το μέγεθός του. Με την ολοκλήρωση των έργων στον δυτικό προβλήτα ΙΙΙ, ο Πειραιάς θα είναι το μόνο λιμάνι στη Μεσόγειο με δυνατότητα εξυπηρέτησης πέντε τέτοιων μεγάλων πλοίων ταυτόχρονα.

Ο Πειραιάς είναι το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στη Μεσόγειο, μετά τη Βαλένθια και την Αλγεθίρα, και η Cosco έχει θέσει στόχο έως το 2020 να το καταστήσει το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: