Connect with us

Business

Χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα: Τι σημαίνουν οι δασμοί Τραμπ

Σ’ ένα χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα, σε σίγουρη μετακύλιση των αυξημένων τιμών στους Αμερικάνους καταναλωτές, και σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα λόγω υπερπροσφοράς οδηγεί η απόφαση για δάσμους απο την διακυβέρνηση Τrump, ενω τα αντίμετρα που θα ακολουθήσουν απο την Ευρωπαίκή Ένωση θα οδηγήσουν σε απολύσεις στις ΗΠΑ.

 

 

 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος ερωτώμενος για το θέμα είπε «Τυχόν εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ».

Σε ο,τι αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, παραδοσιακά από την εποχή των Γάλλων της Pechiney αλλά και της καναδικής Alcan η εταιρεία πραγματοποιούσε εξαγωγές κυρίως προς Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία) αλλά και προς τη Ρωσία και αυτό γιατί υπάρχουν μονάδες πρωτόχυτου αλουμινίου στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τι θα συμβεί

Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων Αλουμίνιου και Χάλυβα στις ΗΠΑ θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις:

Ι) Οι τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα Αλουμινίου και Χάλυβα – τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν στις ΗΠΑ- θα αυξηθούν με αποτέλεσμα την αύξηση να την πληρώσουν οι εταιρείες αλλά και τελικά οι Αμερικάνοι καταναλώτες.

ΙΙ) Εφόσον συνεχιστούν τα αντίμετρα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αμερικανικές εταιρείες τότε αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων τους – ή και σε εμπάργκο σε ορισμένες αγορές- με αποτέλεσμα την περαιτέρω πιέση στις εταιρείες που τελικά θα αποφασίσουν απολύσεις.

ΙΙΙ ) Όπως θα δούμε, η Ευρώπη ενδέχεται να κατακλυστεί απο προϊόντα της Κίνας τα οποία θα αναζητούν διέξοδο σ άλλες αγορές – ύστερα απο την επιβολή δασμών.(Στο Αλουμίνιο, πιθανότατα να μπορεί να συμβεί αυτό καθώς η ποιότητα του Κινεζικού Αλουμινίου είναι κακή, ενω το προηγούμενο διάστημα το Κινεζικό Δημόσιο έκλεινε μονάδες)

Σε κάθε περίπτωση εφόσον σε μια αγορά εμφανιστούν περισσότεροι παραγωγοί αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

Τι λέει ο όμιλος Βιοχάλκο

Από την πλευρά του ο όμιλος Βιοχάλκο, σύμφωνα με στελέχη του, υποστηρίζει ότι «οι εξαγωγές αλουμινίου προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε ένα μικρό ποσοστό το οποίο αφορά προϊόντα προστιθέμενης αξίας τα οποία μπορεί να μην παράγονται στις ΗΠΑ. Ο Όμιλος λειτουργεί και σχεδιάζει τις επενδύσεις αλλά και την πορεία των εταιρειών σε ένα περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Εφόσον ισχύσουν οι δασμοί τότε ενδέχεται να έλθουν άλλοι παραγωγοί λ.χ Ευρώπη και να επικρατήσει χάος. Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει εξάγει εκεί και το αποτέλεσμα θα είναι αυξημένες τιμές λόγω των δασμών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Βιοχάλκο παράγει λ.χ. ειδικά φύλλα αλουμινίου για τα αυτοκίνητα της Αμερικανικής Πυροσβεστικής- καθώς η αρμόδια Ομοσπονδία έχει εγκρίνει τις προδιαγραφές του προϊόντος- ενω εξάγονται και ειδικά προϊόντα αλουμινίου αλουμινίου για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα αεροσκάφη και την αεροναυπηγική. Η Cenergy, εταιρεία που παράγει Σώληνες χάλυβα εξάγει προς τις ΗΠΑ και για αυτό το θέμα η εταιρεία ανακοίνωσε τα εξής “H Cenergy Holdings S.A. (Cenergy Holdings) ανακοινώνει την έναρξη από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (U.S. Department of Commerce) έρευνας για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16.4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών (Καναδά, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Τουρκίας) βάσει σχετικών αιτήσεων που υπεβλήθησαν από έξι παραγωγούς των ΗΠΑ. Ακολούθως ως αποτέλεσμα των αιτήσεων αυτών η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC) απεφάνθη ότι υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ λόγω των εισαγωγών σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τις προαναφερόμενες χώρες.

Η θυγατρική εταιρεία της Cenergy Holdings, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. έχει υπαχθεί στην προαναφερθείσα έρευνα καθώς είναι ο μοναδικός παραγωγός σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων η έρευνα αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα χρειασθεί περισσότερο από οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί.

Τέλος, η Cenergy Holdings θεωρεί ως πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την επίδραση της ανωτέρω έρευνας επί των ενοποιημένων ετησίων οικονομικών της καταστάσεων της τρέχουσας περιόδου. Η Cenergy Holdings S.A. θα ενημερώνει σχετικά την επενδυτική κοινότητα.”

Χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατακρημνίστηκαν οι τιμές των μετοχών σε εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, με πτώση 9,5% σε Ελβαλχαλκόρ και πάνω απο 5% στην Cenergy, ενώ απώλειες εμφάνισε και η μητρική της Βιοχάλκο.

Αν όμως συνυπολογίσει τα ανωτέρω θα καταλάβει ότι η πτώση ήταν υπερβολική, καθώς ο όμιλος θα συνεχίσει να εξάγει προς τις ΗΠΑ, και τις τιμές θα τις πληρώνουν οι Αμερικάνοι πολίτες.

Δείτε επίσης

Business

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ακόμα φθηνότερα τα ακίνητα στο Λονδίνο!

Οι τιμές των ακίνητων περιουσιών του Λονδίνου υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα καθώς οι πωλητές είναι συγκρατημένοι στο να προχωρήσουν στις πωλήσεις των σπιτιών τους, σύμφωνα με το Rightmove.

 

 

 

Η έκθεση του Μαρτίου από τον ιστότοπο όπου καταχωρούνται τα προς πώληση σπίτια, δείχνει ότι οι ζητούμενες τιμές μειώθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ ο αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν πρόσφατα μειώθηκε κατά 3%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από το συνηθισμένο άλμα των τιμών κατά την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου.

Η πτώση των τιμών είναι «αναπόφευκτο να αποθαρρύνει ορισμένους πιθανούς πωλητές», δήλωσε ο Miles Shipside, διευθυντής του Rightmove στην έκθεση. «Αν και λιγότερα ακίνητα έρχονται στην αγορά, ο βραδύτερος ρυθμός πωλήσεων σημαίνει ότι αυξάνονται τα αποθέματα των απούλητων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα την επακόλουθη πτώση των τιμών».

Η πτώση των τιμών μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη είδηση για μερικούς μετά από χρόνια, κατά τα οποία ο υπερβολικός πληθωρισμός έχει κάνει την ιδιοκτησία άπιαστο όνειρο για πολλούς στην πρωτεύουσα. Η μέση ζητούμενη τιμή στο Λονδίνο αυτό το μήνα ήταν 631.651 λίρες (880.000 δολάρια).

Σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα ήταν λιγότερο θλιβερή και κατέγραφε αύξηση των τιμών κατά 1,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μετά την «έντονη ζήτηση» από τους ιδιοκτήτες σπιτιού τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Η μέση τιμή των 304,504 λιρών αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Αυτό συγκρίνεται με τα κέρδη περίπου 6% που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου μια διετία.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: