Connect with us

Business

Χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα: Τι σημαίνουν οι δασμοί Τραμπ

Σ’ ένα χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα, σε σίγουρη μετακύλιση των αυξημένων τιμών στους Αμερικάνους καταναλωτές, και σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα λόγω υπερπροσφοράς οδηγεί η απόφαση για δάσμους απο την διακυβέρνηση Τrump, ενω τα αντίμετρα που θα ακολουθήσουν απο την Ευρωπαίκή Ένωση θα οδηγήσουν σε απολύσεις στις ΗΠΑ.

 

 

 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος ερωτώμενος για το θέμα είπε «Τυχόν εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ».

Σε ο,τι αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, παραδοσιακά από την εποχή των Γάλλων της Pechiney αλλά και της καναδικής Alcan η εταιρεία πραγματοποιούσε εξαγωγές κυρίως προς Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία) αλλά και προς τη Ρωσία και αυτό γιατί υπάρχουν μονάδες πρωτόχυτου αλουμινίου στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τι θα συμβεί

Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων Αλουμίνιου και Χάλυβα στις ΗΠΑ θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις:

Ι) Οι τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα Αλουμινίου και Χάλυβα – τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν στις ΗΠΑ- θα αυξηθούν με αποτέλεσμα την αύξηση να την πληρώσουν οι εταιρείες αλλά και τελικά οι Αμερικάνοι καταναλώτες.

ΙΙ) Εφόσον συνεχιστούν τα αντίμετρα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αμερικανικές εταιρείες τότε αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων τους – ή και σε εμπάργκο σε ορισμένες αγορές- με αποτέλεσμα την περαιτέρω πιέση στις εταιρείες που τελικά θα αποφασίσουν απολύσεις.

ΙΙΙ ) Όπως θα δούμε, η Ευρώπη ενδέχεται να κατακλυστεί απο προϊόντα της Κίνας τα οποία θα αναζητούν διέξοδο σ άλλες αγορές – ύστερα απο την επιβολή δασμών.(Στο Αλουμίνιο, πιθανότατα να μπορεί να συμβεί αυτό καθώς η ποιότητα του Κινεζικού Αλουμινίου είναι κακή, ενω το προηγούμενο διάστημα το Κινεζικό Δημόσιο έκλεινε μονάδες)

Σε κάθε περίπτωση εφόσον σε μια αγορά εμφανιστούν περισσότεροι παραγωγοί αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

Τι λέει ο όμιλος Βιοχάλκο

Από την πλευρά του ο όμιλος Βιοχάλκο, σύμφωνα με στελέχη του, υποστηρίζει ότι «οι εξαγωγές αλουμινίου προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε ένα μικρό ποσοστό το οποίο αφορά προϊόντα προστιθέμενης αξίας τα οποία μπορεί να μην παράγονται στις ΗΠΑ. Ο Όμιλος λειτουργεί και σχεδιάζει τις επενδύσεις αλλά και την πορεία των εταιρειών σε ένα περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Εφόσον ισχύσουν οι δασμοί τότε ενδέχεται να έλθουν άλλοι παραγωγοί λ.χ Ευρώπη και να επικρατήσει χάος. Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει εξάγει εκεί και το αποτέλεσμα θα είναι αυξημένες τιμές λόγω των δασμών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Βιοχάλκο παράγει λ.χ. ειδικά φύλλα αλουμινίου για τα αυτοκίνητα της Αμερικανικής Πυροσβεστικής- καθώς η αρμόδια Ομοσπονδία έχει εγκρίνει τις προδιαγραφές του προϊόντος- ενω εξάγονται και ειδικά προϊόντα αλουμινίου αλουμινίου για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα αεροσκάφη και την αεροναυπηγική. Η Cenergy, εταιρεία που παράγει Σώληνες χάλυβα εξάγει προς τις ΗΠΑ και για αυτό το θέμα η εταιρεία ανακοίνωσε τα εξής “H Cenergy Holdings S.A. (Cenergy Holdings) ανακοινώνει την έναρξη από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (U.S. Department of Commerce) έρευνας για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16.4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών (Καναδά, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Τουρκίας) βάσει σχετικών αιτήσεων που υπεβλήθησαν από έξι παραγωγούς των ΗΠΑ. Ακολούθως ως αποτέλεσμα των αιτήσεων αυτών η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC) απεφάνθη ότι υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ λόγω των εισαγωγών σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τις προαναφερόμενες χώρες.

Η θυγατρική εταιρεία της Cenergy Holdings, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. έχει υπαχθεί στην προαναφερθείσα έρευνα καθώς είναι ο μοναδικός παραγωγός σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων η έρευνα αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα χρειασθεί περισσότερο από οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί.

Τέλος, η Cenergy Holdings θεωρεί ως πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την επίδραση της ανωτέρω έρευνας επί των ενοποιημένων ετησίων οικονομικών της καταστάσεων της τρέχουσας περιόδου. Η Cenergy Holdings S.A. θα ενημερώνει σχετικά την επενδυτική κοινότητα.”

Χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατακρημνίστηκαν οι τιμές των μετοχών σε εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, με πτώση 9,5% σε Ελβαλχαλκόρ και πάνω απο 5% στην Cenergy, ενώ απώλειες εμφάνισε και η μητρική της Βιοχάλκο.

Αν όμως συνυπολογίσει τα ανωτέρω θα καταλάβει ότι η πτώση ήταν υπερβολική, καθώς ο όμιλος θα συνεχίσει να εξάγει προς τις ΗΠΑ, και τις τιμές θα τις πληρώνουν οι Αμερικάνοι πολίτες.

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα κινείται στα 0,288 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,05%. Οριακή πτώση για την Eurobank στα 0,779 ευρώ. Με οριακά κέρδη η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,568 ευρώ. Οριακή πτώση και για την Alpha bank στα 1,93 ευρώ. Με οριακά κέρδη η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,772 ευρώ.Κέρδη 0,50% για τον ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με πτώση 0,26% ο ΟΤΕ στα 11,43 ευρω. Άνοδος 2,39% για την  Motor Oil  στα 18,88 ευρώ. Με άνοδο 1,23% Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 9,85 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: