Connect with us

Business

Δηλώσεις Σχοινά: Η ΕΕ χρειάζεται άμεσες πράξεις και όχι άλλες συζητήσεις

Τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άμεσο μέλλον της Ε.Ε, ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, παρόλο που η οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, με τις οικονομίες να αναπτύσσονται, την ανεργία να μειώνεται και τις ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις να χάνουν ισχύ, η ΕΕ χρειάζεται άμεσες πράξεις για την ισχυροποίησή της.

«Η Ε.Ε αποδείχθηκε ισχυρότερη από όσο νόμιζαν κάποιοι καταστροφολόγοι», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ότι τώρα ακριβώς είναι η ιδανική στιγμή για να προχωρήσουμε στα επόμενα πέντε βήματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης .
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν διαθέτουν υπομονή για άλλες θεωρητικές συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε και τα κράτη – μέλη θα κληθούν να συμφωνήσουν άμεσα για τις προτεραιότητες των επόμενων ετών.

«Στην επέτειο των 60 ετών από την Συνθήκη της Ρώμης ανανεώσαμε τους όρκους μας και αποφασίσαμε να μείνουμε μαζί. Το ερώτημα όμως είναι το τι θα κάνουμε μαζί», ανέφερε ο κ. Σχοινάς απαριθμώντας τις πέντε προτεραιότητες της Ε.Ε. και απορρίπτοντας την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ αποτελεί την βασική προτεραιότητα, καθώς ενώ η οικονομική και νομισματική ένωση έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα και να μην βουλιάξει, δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάποια μελλοντική τρικυμία.

Δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τα κράτη – μέλη το επόμενο διάστημα είναι η κοινή πολιτκή ασύλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, η Ε.Ε αντιμετώπισε την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο και ναι μεν έπραξε πολλά, αλλά οφείλει να είναι περισσότερο προετοιμασμένη για ανάλογες καταστάσεις.

Τρίτη προτεραιότητα , ο ευρωπαικός προϋπολογισμός. Η Κομισιόν ζητεί έναν προϋπολογισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των 500 εκ Ευρωπαίων πολιτών και όχι μερικών πολιτικών στα κράτη – μέλη.

Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. μετά την πολιτική απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών που εφαρμόζει ο πρόεδρος Τραμπ, είναι το τέταρτο ζήτημα που θα απασχολήσει την Ένωση, με τις εμπορικές συμφωνίες με το Καναδά, την Ιαπωνία, τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Mercosur (Νότιος Αμερική) να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ζήτημα για τους επόμενους μήνες, αποτελεί η μεταρρύθμιση της ίδιας της Ε.Ε και της δημοκρατικής νομιμοποίησής της. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Σχοινά, στις ευρωεκλογές του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει, όχι απλώς να εκλέγουν ευρωβουλευτές, αλλά να μπορούν να εκφράζονται για τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα κινείται στα 0,288 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,05%. Οριακή πτώση για την Eurobank στα 0,779 ευρώ. Με οριακά κέρδη η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,568 ευρώ. Οριακή πτώση και για την Alpha bank στα 1,93 ευρώ. Με οριακά κέρδη η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,772 ευρώ.Κέρδη 0,50% για τον ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με πτώση 0,26% ο ΟΤΕ στα 11,43 ευρω. Άνοδος 2,39% για την  Motor Oil  στα 18,88 ευρώ. Με άνοδο 1,23% Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 9,85 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: