Connect with us

Business

Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία

Τις μεγάλες ευκαιρίες για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Νιγηρία, ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ με το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας.

 

 

 

Οι Έλληνες επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα μεγέθη και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας της Νιγηρίας, που την κατατάσσουν μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών για επενδύσεις στην Αφρική.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργές πενδύσεις 5 δισ USD (το 2017) από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Νιγηρία!

Στην ομιλία του ο κ. Olukayode Pitan, Managing Director/CEO Nigerian Bank of Industry, αποκάλυψε πως οι Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία, το 2017 επένδυσαν στη χώρα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, όπως τόνισε η Nigerian Bank Of Industry έχει υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, χορηγώντας δάνεια άνω των 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Olukayode Pitan είπε ακόμη πως υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες μόχλευσης μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας. Σήμερα όσο ποτέ, τόνισε, υπάρχει κρατική υποστήριξη για την προώθηση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η αστικοποίηση, η μεσαία τάξη και η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης Executive Vice Chairman/CEO της AG Leventis Group, έδωσε έμφαση στην διάρθρωση και στα μεγέθη της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 186 εκατομμυρίων που αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς. Όπως είπε το 53% του πληθυσμού είναι ηλικίας 15-64 ετών, ενώ η μέση ηλικία είναι τα 19 χρόνια. Υπογράμμισε πως η Νιγηρία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και πως στα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση αστικοποίησης του πληθυσμού, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού της μεσαίας τάξης, με αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές

Η κυρία Yewande Sadikue Executive Secretary/CEO of NIGERIAN INVESTMENT PROMOTION COMMISSION είπε πως η Αφρική σήμερα αποτελεί τον πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον κόσμο, ενώ αναφερόμενη στη Νιγηρία προσδιόρισε ως πρώτης προτεραιότητας τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στην βελτίωση των αγροτικών υποδομών.

Η κυρία Yewande Sadiku παρουσίασε αναλυτικά (συνημμένος πίνακας) τους τομείς της οικονομίας που η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα και τις απαιτήσεις για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελληνική εμπειρία

Τέλος ο κ. Βασίλης Κώτσης CEO της Euroconstruction SA και αντιπρόεδρος του Ελληνο- Νιγηριανού Επιμελητηρίου, παρουσίασε τη δική του θετική εμπειρία στη Νιγηρία, καθώς από το 2000 μέχρι και σήμερα η εταιρία του έχει κατασκευάσει και λειτουργεί δεκάδες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης αποβλήτων. Η εταιρία στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υλοποιήσει στη Νιγηρία έργα ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα κινείται στα 0,288 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,05%. Οριακή πτώση για την Eurobank στα 0,779 ευρώ. Με οριακά κέρδη η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,568 ευρώ. Οριακή πτώση και για την Alpha bank στα 1,93 ευρώ. Με οριακά κέρδη η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,772 ευρώ.Κέρδη 0,50% για τον ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με πτώση 0,26% ο ΟΤΕ στα 11,43 ευρω. Άνοδος 2,39% για την  Motor Oil  στα 18,88 ευρώ. Με άνοδο 1,23% Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 9,85 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: