Connect with us

Business

Φόρουμ Δελφών: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας

Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις των τριών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών στο πάνελ που συντόνισε ο Ian Lesser, Αντιπρόεδρος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του The German Marshall Fund of the US στο Βέλγιο, κατά την τρίτη μέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

 

 

 

Ο Anthony L. Gardner, Σύμβουλος της Sidley & Austin και Brunswick Global εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μόνη χώρα που διαθέτει μία στρατηγική είναι η Κίνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μπορεί να μη συμμερίζομαι τις απόψεις του Πεκίνου για τη Σινική Θάλασσα ή άλλα θέματα, ωστόσο φαίνεται να είναι η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή με μακρόπνοη στρατηγική». Ο κ. Gardner αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τη Συρία και την Κριμαία και άσκησε κριτική στη ρωσική πολιτική, αλλά και στις ΗΠΑ για τον τρόπο που χειρίζονται τις εμπορικές σχέσεις. Εκτίμησε δε ότι τρία σημεία, στα οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ο πόλεμος στη Συρία, ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας στο Ιράν και κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Κορέα.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών επιδρούν και στη σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ τους, εκτίμησε ο Gang He, Λέκτορας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Κίνας. Ο κ. Gang He στάθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθούν οι σχέσεις των τριών χωρών στο μέλλον, δεδομένου ότι και οι τρεις επιθυμούν τη σταθερότητα.

Ο Ivan Krastev, Πρόεδρος του Center for Liberal Strategies της Βουλγαρίας, έκανε μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αυτό που άλλαξε στις ΗΠΑ είναι η εκλογή Τραμπ, η οποία μας έκανε να δούμε τις ήδη υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα η Ευρώπη δεν είχε δώσει σημασία στη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, κάτι που ωστόσο έγινε σαφές από την Κριμαία, αλλά και αργότερα στη Συρία. Μίλησε επίσης για στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, όμως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο Cheng Li, Διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας, John L. Thornton, Brookings, υπογράμμισε ότι το θέμα της τριμερούς σχέσης δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς έχουν γίνει ελάχιστες διασκέψεις. Κατά την άποψή του, η Ρωσία δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τους Κινέζους, μάλιστα θεωρούν ότι οι Κινέζοι είναι πιο κοντά στους Αμερικανούς παρά στους Ρώσους. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάσταση στην τριμερή σχέση είναι πολύ χειρότερη από παλιά και πρέπει να κάνουμε κάτι πριν να είναι αργά.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της οικονομικής και της στρατιωτικής δύναμης εξηγώντας ότι μπορεί η Κίνα να έχει αναδυθεί ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, όμως όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη, οι δαπάνες των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες σε σχέση με το ΑΕΠ και παραμένουν μία στρατιωτική υπερδύναμη. Επίσης, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά στις φιλόδοξες προοπτικές της Κίνας να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε 30 χρόνια. Εκτίμησε ακόμη ότι το θέμα του «δρόμου του μεταξιού» είναι τεράστιο και ξυπνά τα αμερικανικά αντανακλαστικά. Οι ΗΠΑ πολέμησαν στον πρώτο και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς για να μην αναδυθεί μία υπερδύναμη στην περιοχή της Ευρασίας.

Ο Xuetong Yan, Γενικός Γραμματέας του World Peace Forum της Κίνας είπε ότι εξ αιτίας της ανόδου της Κίνας και της πτώσης της Αμερικής έχουμε μία νέα εικόνα στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και οδεύουμε προς ένα νέο διπολισμό. Εκτίμησε δε ότι στις επόμενες δεκαετίες, δεν θα έχουμε κάποιον παγκόσμιο ηγέτη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, δηλαδή να γίνουν ηγέτης όπως ήταν κάποτε η Σοβιετική Ένωση.

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα κινείται στα 0,288 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,05%. Οριακή πτώση για την Eurobank στα 0,779 ευρώ. Με οριακά κέρδη η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,568 ευρώ. Οριακή πτώση και για την Alpha bank στα 1,93 ευρώ. Με οριακά κέρδη η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,772 ευρώ.Κέρδη 0,50% για τον ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με πτώση 0,26% ο ΟΤΕ στα 11,43 ευρω. Άνοδος 2,39% για την  Motor Oil  στα 18,88 ευρώ. Με άνοδο 1,23% Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 9,85 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: