Connect with us

Business

Φόρουμ Δελφών: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας

Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις των τριών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών στο πάνελ που συντόνισε ο Ian Lesser, Αντιπρόεδρος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του The German Marshall Fund of the US στο Βέλγιο, κατά την τρίτη μέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

 

 

 

Ο Anthony L. Gardner, Σύμβουλος της Sidley & Austin και Brunswick Global εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μόνη χώρα που διαθέτει μία στρατηγική είναι η Κίνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μπορεί να μη συμμερίζομαι τις απόψεις του Πεκίνου για τη Σινική Θάλασσα ή άλλα θέματα, ωστόσο φαίνεται να είναι η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή με μακρόπνοη στρατηγική». Ο κ. Gardner αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τη Συρία και την Κριμαία και άσκησε κριτική στη ρωσική πολιτική, αλλά και στις ΗΠΑ για τον τρόπο που χειρίζονται τις εμπορικές σχέσεις. Εκτίμησε δε ότι τρία σημεία, στα οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ο πόλεμος στη Συρία, ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας στο Ιράν και κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Κορέα.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών επιδρούν και στη σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ τους, εκτίμησε ο Gang He, Λέκτορας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Κίνας. Ο κ. Gang He στάθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθούν οι σχέσεις των τριών χωρών στο μέλλον, δεδομένου ότι και οι τρεις επιθυμούν τη σταθερότητα.

Ο Ivan Krastev, Πρόεδρος του Center for Liberal Strategies της Βουλγαρίας, έκανε μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αυτό που άλλαξε στις ΗΠΑ είναι η εκλογή Τραμπ, η οποία μας έκανε να δούμε τις ήδη υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα η Ευρώπη δεν είχε δώσει σημασία στη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, κάτι που ωστόσο έγινε σαφές από την Κριμαία, αλλά και αργότερα στη Συρία. Μίλησε επίσης για στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, όμως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο Cheng Li, Διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας, John L. Thornton, Brookings, υπογράμμισε ότι το θέμα της τριμερούς σχέσης δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς έχουν γίνει ελάχιστες διασκέψεις. Κατά την άποψή του, η Ρωσία δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τους Κινέζους, μάλιστα θεωρούν ότι οι Κινέζοι είναι πιο κοντά στους Αμερικανούς παρά στους Ρώσους. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάσταση στην τριμερή σχέση είναι πολύ χειρότερη από παλιά και πρέπει να κάνουμε κάτι πριν να είναι αργά.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της οικονομικής και της στρατιωτικής δύναμης εξηγώντας ότι μπορεί η Κίνα να έχει αναδυθεί ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, όμως όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη, οι δαπάνες των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες σε σχέση με το ΑΕΠ και παραμένουν μία στρατιωτική υπερδύναμη. Επίσης, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά στις φιλόδοξες προοπτικές της Κίνας να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε 30 χρόνια. Εκτίμησε ακόμη ότι το θέμα του «δρόμου του μεταξιού» είναι τεράστιο και ξυπνά τα αμερικανικά αντανακλαστικά. Οι ΗΠΑ πολέμησαν στον πρώτο και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς για να μην αναδυθεί μία υπερδύναμη στην περιοχή της Ευρασίας.

Ο Xuetong Yan, Γενικός Γραμματέας του World Peace Forum της Κίνας είπε ότι εξ αιτίας της ανόδου της Κίνας και της πτώσης της Αμερικής έχουμε μία νέα εικόνα στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και οδεύουμε προς ένα νέο διπολισμό. Εκτίμησε δε ότι στις επόμενες δεκαετίες, δεν θα έχουμε κάποιον παγκόσμιο ηγέτη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, δηλαδή να γίνουν ηγέτης όπως ήταν κάποτε η Σοβιετική Ένωση.

Business

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Continue Reading

Business

Ακόμα φθηνότερα τα ακίνητα στο Λονδίνο!

Οι τιμές των ακίνητων περιουσιών του Λονδίνου υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα καθώς οι πωλητές είναι συγκρατημένοι στο να προχωρήσουν στις πωλήσεις των σπιτιών τους, σύμφωνα με το Rightmove.

 

 

 

Η έκθεση του Μαρτίου από τον ιστότοπο όπου καταχωρούνται τα προς πώληση σπίτια, δείχνει ότι οι ζητούμενες τιμές μειώθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ ο αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν πρόσφατα μειώθηκε κατά 3%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από το συνηθισμένο άλμα των τιμών κατά την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου.

Η πτώση των τιμών είναι «αναπόφευκτο να αποθαρρύνει ορισμένους πιθανούς πωλητές», δήλωσε ο Miles Shipside, διευθυντής του Rightmove στην έκθεση. «Αν και λιγότερα ακίνητα έρχονται στην αγορά, ο βραδύτερος ρυθμός πωλήσεων σημαίνει ότι αυξάνονται τα αποθέματα των απούλητων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα την επακόλουθη πτώση των τιμών».

Η πτώση των τιμών μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη είδηση για μερικούς μετά από χρόνια, κατά τα οποία ο υπερβολικός πληθωρισμός έχει κάνει την ιδιοκτησία άπιαστο όνειρο για πολλούς στην πρωτεύουσα. Η μέση ζητούμενη τιμή στο Λονδίνο αυτό το μήνα ήταν 631.651 λίρες (880.000 δολάρια).

Σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα ήταν λιγότερο θλιβερή και κατέγραφε αύξηση των τιμών κατά 1,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μετά την «έντονη ζήτηση» από τους ιδιοκτήτες σπιτιού τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Η μέση τιμή των 304,504 λιρών αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Αυτό συγκρίνεται με τα κέρδη περίπου 6% που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου μια διετία.

Continue Reading

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Continue Reading

news

%d bloggers like this: