Connect with us

Business

Ο πλουσιότερος Τούρκος ζητά αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες!

Ο Murat Ulker, ιδιοκτήτης της εταιρείας που παρασκευάζει τις σοκολάτες Godiva και τα μπισκότα McVitie είναι ο πλουσιότερος άνδρας στην Τουρκία. Αυτό δεν τον εμποδίζει να ζητά αναδιάρθρωση ύψους 7 δισ. δολαρίων για τα χρέη που έχει η εταιρεία του Yildiz Holding AS στις τράπεζες. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε συνάντηση με πέντε τραπεζίτες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

 

 

 

«Συζητήσαμε για πολλές λεπτομέρειες», είπε ο Ulker, προσθέτοντας ότι «συγκινήθηκε» κι «ευχαριστήθηκε» από την υποστήριξη που του έδωσαν στο ραντεβού τους στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Ulker και οι τραπεζίτες συζήτησαν για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα του χρέους του επιχειρηματία, ωστόσο δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες κάποιας αναδιάρθρωσης ή άλλης διευκόλυνσης, όπως είπε και το αφεντικό της Yildiz.

yildiz

Η μετοχή της Ulker Biskuvi Sanayi, μιας μονάδας της Yildiz που παρασκευάζει σνακ, υποχώρησε 1,6% στις 22 λίρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ προηγουμένως σημείωνε κέρδη 1,8%.  Την ίδια ώρα, η Gozde Girisim Sermayesi, βραχίονας της εταιρείας, σημείωνε άνοδο 2,9% στις 5,7 λίρες.

Η Yildiz με έδρα την Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα ζήτησε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της από τουρκικές τράπεζες, προβάλλοντας δυσκολίες στην τρέχουσα χρηματοοικονομική δομή της, που απαιτεί τη μηνιαία αποπληρωμή δανείων που κάποιες φορές ξεπερνούν το 1 δισ. δολ.

Ο Murat Ulker αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά ο πλουσιότερος άνδρας στην Τουρκία με καθαρή αξία 4,8 δισ. δολ. που την περασμένη χρονιά αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το νούμερο των 4,8 δισ. δολ. για την περιουσία του  Murat Ulker είναι ανεξάρτητο από τις διαπραγματεύσεις που κάνει σχετικά με την αναδιάρθρωση των δανείων», διευκρινίζει ο διευθυντής  σύνταξης του Forbes Turkey,  Burcak Guven.

Σε μια επιστολή προς δέκα τράπεζες με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου και που υπογράφεται από τον  CFO, Mustafa Tercan και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ Ali Ulker, ο Mr Yildiz τους ζητά να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία, ένα συνδικάτο ή  μια κοινή χρηματοδοτική ομάδα  που θα ενοποιήσει τα δάνειά τους προς την εταιρεία του.

«Η παράταση μιας διαδικασίας επίλυσης δεν υποστηρίζει την απόδοση των μετοχών», αναφέρει ο αναλυτής της  Oyak Securities,  Melis Pocar.

Οι δέκα τράπεζες είναι οι: Yapi & Kredi Bankasi AS, Akbank, TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS, Turkiye Garanti Bankasi AS, Turkiye Is Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, HSBC Bank AS, Denizbank AS και QNB Finansbank AS.

Μετά την αποστολή της παραπάνω επιστολής, η  Akbank συνήψε ένα ξεχωριστό δάνειο ύψους 1 δισ. δολ. με την εταιρεία.

Το αίτημα αναδιάρθρωσης αποκαλύπτει, όπως σημειώνει το Bloomberg, μια μέχρι τώρα άγνωστη ιστορία οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας από τους μεγαλύτερους τουρκικούς κολοσσούς, που κερδίζει περί τα 12 δισ. δολ. σε ετήσια βάση και απασχολεί πάνω από 60.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

yildizz

Στην επιστολή του Ulker, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι χρειάζεται 10-30 εκατ. δολ. την ημέρα ή 500 – 600 εκατ. δολ. τον μήνα για να αποπληρώνει στα περισσότερα βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσό έφτασε στο 1 δισ. δολ.!

Κάτι άλλο που ζητά ο  Yildiz είναι το ενιαίο δάνειο που θα δημιουργηθεί να έχει λήξη σε εννέα έτη και να του δοθεί περίοδος χάριτος τριών ετών πριν αρχίσει η αποπληρωμή του. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των τόκων ζήτησε να μην ξεκινήσει πριν την τέταρτη χρονιά και η αποπληρωμή του κεφαλαίου από το πέμπτο έτος και μετά.

 

Πηγή: newmoney.gr

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα κινείται στα 0,288 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,05%. Οριακή πτώση για την Eurobank στα 0,779 ευρώ. Με οριακά κέρδη η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,568 ευρώ. Οριακή πτώση και για την Alpha bank στα 1,93 ευρώ. Με οριακά κέρδη η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,772 ευρώ.Κέρδη 0,50% για τον ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με πτώση 0,26% ο ΟΤΕ στα 11,43 ευρω. Άνοδος 2,39% για την  Motor Oil  στα 18,88 ευρώ. Με άνοδο 1,23% Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 9,85 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: