Connect with us

Business

Στον «αέρα» η πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σε πολύμηνο σήριαλ με αβέβαιη έκβαση εξελίσσεται η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών λόγω των ενστάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για την παράταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης του ΔΑΑ.

 

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία έχει σταλεί προς έγκριση η σύμβαση ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να ανοίξει ο β΄κύκλος για την πώληση του 30% του αεροδρομίου έχει στείλει σειρά ερωτημάτων στην ελληνική πλευρά, με τα οποία εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς σε δύο κυρίως μέτωπα: τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ να επιμηκύνει την σύμβαση, δηλαδή με απευθείας διαπραγμάτευση των δύο μερών χωρίς διαγωνισμό και για το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε και υπεγράφη μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι η σύμβαση δεν έχει εγκριθεί σχεδόν 5 μήνες μετά, επιβεβαιώνει την δυστοκία της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αρχίσει να μελετά εξονυχιστικά την νέα αλλά και την αρχική σύμβαση του Ελευθέριος Βενιζέλος που κυρώθηκε από την βουλή το 1995!

Οι Βρυξέλλες διερευνούν θέματα κρατικής ενίσχυσης για το ΔΑΑ και βάζουν στο μικροσκόπιο το μοντέλο παραχώρησης, κάνοντας συγκρίσεις και με το αεροδρόμιο στο Καστέλι καθώς πρόκειται για ένα παρεμφερές έργο, σύγχρονο στο οποίο το ελληνικό δημόσιο ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση στην ανάθεση της σύμβασης.

Για τον προσδιορισμό του τιμήματος στο ΔΑΑ υπολογίστηκαν τα μερίσματα σε βάθος 20ετίας τα οποία οι σύμβουλοι «έφεραν μπροστά», προσδιορίζοντας ένα τίμημα 600 εκατ. ευρώ που αρχικά κρίθηκε ως ιδιαίτερα υψηλό. Βάσει της συμφωνίας, η σύμβαση που λήγει το 2026 παρατείνεται έως το 2046 και από το συνολικό τίμημα, 483 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα θα διοχετευτούν στα κρατικά ταμεία.

Η DG Com ωστόσο εμφανίζεται προβληματισμένη ως προς το μοντέλο της αποτίμησης και φέρεται να ανοίγει θέμα επίτευξης μεγαλύτερου τιμήματος για το Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο προσδιορίζεται κατά ορισμένες πληροφορίες κοντά στα 800 εκ. ευρώ. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν την πορεία της ιδιωτικοποίησης, αναφέρουν ότι σύγκριση μεταξύ των δύο αεροδρομίων δεν μπορεί να γίνει καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά αεροδρόμια.

Το ΔΑΑ, όπως σημειώνουν είναι ένα αεροδρόμιο ευάλωτο στις συνθήκες της πόλης (σ.σ θυμίζουν την πτώση έως και 14% της επιβατικής κίνησης στα γεγονότα του 2012 στην Αθήνα) εν αντιθέσει με το Καστέλι που θεωρείται ένα αεροδρόμιο εγγυημένης επιβατικής κίνησης που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου τουρισμού της χώρας.

Ακόμη και αν τα εμπόδια ξεπεραστούν όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η στάση της DG Comp δημιουργεί ένα νέο μεγάλο κύκλο καθυστερήσεων που είναι βέβαιο ότι θέτει εκτός στόχου, το σχεδιασμό πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ. «Κανείς δεν θα πάει να αγοράσει ποσοστό στο αεροδρόμιο όταν ξέρει ότι η σύμβαση λήγει σε 8 χρόνια» αναφέρει κυβερνητική πηγή που επιβεβαιώνει την απρόβλεπτη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει το ΤΑΙΠΕΔ στο πωλητήριο του ΔΑΑ.

Με βάση το μνημόνιο εντός του μήνα σχεδιαζόταν να ενεργοποιηθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 30% και τον Απρίλιο να κυρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα είχε δοθεί η σχετική έγκριση από την DG Com. To TΑΙΠΕΔ είχε προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους, την Deutsche Bank και τη Eurobank, οι οποίες θα αναλάμβαναν να βολιδοσκοπήσουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όμως η εμπλοκή της υπόθεσης στην Κομισιόν καθιστά εντελώς απρόβλεπτες τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα. Πέραν της DG Com, εκκρεμούν επίσης η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είναι ο κύριος πιστωτής του ΔΑΑ. Κατόπιν τούτων θα πάει η σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή.

Αρμόδιες πηγές με γνώση των διαδικασιών που ακολουθεί η ΕΕ, εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν θα απειλήσει την πορεία υλοποίησης του σχεδίου παράτασης της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια. Και ο λόγος, όπως αναφέρουν είναι ότι από την αρχική σύμβαση του ΔΑΑ προβλεπόταν το δικαίωμα των δύο μερών, 10 χρόνια πριν την λήξη της σύμβασης να παρατείνουν την διάρκειά της χωρίς να υπάρχει πουθενά η πρόβλεψη για διαγωνισμό. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για δεδηλωμένη καχυποψία που διατυπώνει σε κάθε ανάλογη σύμβαση η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τονίζουν ότι είναι πολιτική απόφαση των Βρυξελλών πότε θα ανάψουν το πράσινο φως για την έγκριση της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως μέτοχοι του ΔΑΑ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30%, είναι το Δημόσιο με 25%, οι Avi Alliance GmbH με 26,7% και η Avi Alliance Capital GmbH με 13,3%, οι οποίες ελέγχονται από το Καναδικό Fund PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου με 5%.

Πέρσι το ΔΑΑ έκλεισε με ρεκόρ επιβατικής κίνησης διακινώντας 21,74 εκατομμύρια επιβάτες, υπερβαίνοντας κατά 1,7 εκατομμύρια επιβάτες, την κίνηση της προηγούμενης χρονιάς (2016). Η μεγαλύτερη δεξαμενή επισκεπτών προέρχεται από επιβάτες του εξωτερικού, οι οποίοι πέρσι αυξήθηκαν 12% εν αντιθέσει με τους επιβάτες εσωτερικού που παρέμειναν σχεδόν στάσιμοι. Αυξητικές ήταν οι τάσεις και στις αρχές της νέας χρονιάς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, τον Ιανουάριο διακινήθηκαν συνολικά 1,28 εκατ. επιβάτες από 1,20 εκατ. επιβατών πέρυσι. Στο εσωτερικό της χώρας διακινήθηκαν 416.965 επιβάτες έναντι 430.901 τον Ιανουάριο του 2017, ενώ οι διεθνείς επιβάτες έφτασαν τις 868.685 έναντι 775.908 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πηγή: newmoney.gr

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα κινείται στα 0,288 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,05%. Οριακή πτώση για την Eurobank στα 0,779 ευρώ. Με οριακά κέρδη η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,568 ευρώ. Οριακή πτώση και για την Alpha bank στα 1,93 ευρώ. Με οριακά κέρδη η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,772 ευρώ.Κέρδη 0,50% για τον ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με πτώση 0,26% ο ΟΤΕ στα 11,43 ευρω. Άνοδος 2,39% για την  Motor Oil  στα 18,88 ευρώ. Με άνοδο 1,23% Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 9,85 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: