Connect with us

Επικαιρότητα

Ορατό το σενάριο για παράταση του μνημονίου

Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου.

 

 

 

Όπως πληροφορείται το newmoney.gr, οι δύο πλευρές – Κυβέρνηση και Θεσμοί- διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις το Hilton την προηγούμενη εβδομάδα μια αντικειμενική πραγματικότητα: ότι οι τεχνικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση σειράς προαπαιτούμενών (από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές και την προκήρυξη άδειας Καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό) είναι μεγάλες και ότι ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν αυτά τα προαπαιτούμενα και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστόλων (staff level agreement) τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου είναι λίγος.

Επίσης, για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κάδο του junk και να ανέλθει στο επίπεδο της λεγόμενης επενδυσιμότητας (investment grade). Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί έως τις 20 Αυγούστου.

Αυτό είναι βέβαια το δυσμενές σενάριο καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι είναι εφικτό όλα να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (buffer) θα είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών (compliance report) προ ολίγων ημερών.

Ξεφουσκώνουν μαξιλάρι και καθαρή έξοδος

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες αυτές το «μαξιλάρι» για τις αγορές θα επαρκεί για 12 μήνες και θα είναι 14 δις. ευρώ αντί για 16,4 δις. ευρώ που ανέφεραν προ ημερών οι Θεσμοί στο Compliance report. Επίσης η λεγόμενη καθαρή έξοδος θα είναι καθαρή έξοδος μόνο στα λόγια καθώς θα συνδεθεί με μνημονιακού τύπου προαπαιτούμενα για τις διάφορες φάσεις της ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτά τα προαπαιτούμενα που θα συμπεριληφθούν και από την ελληνική κυβέρνηση στο λεγόμενο “ολιστικό αναπτυξιακό πλάνο” που ετοιμάζει θα συμπεριλαμβάνονται και η μείωση στις συντάξεις από 1.1.2019 η οποία παρά τις προσπάθειες αναβολής από την πλευρά ορισμένων Υπουργών της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν κανονικά καθώς ο κύριος Τσακαλώτος έχει δώσει διαβεβαιώσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους -όχι μόνο στο ΔΝΤ- ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης παρά τη λήξη του Μνημονίου 3.

«Τρέχουν» οι κουβέντες για το χρέος παρουσία  της Βελκουλέσκου

Βεβαίως από την άλλη πλευρά προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος καθώς μπορεί η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ως τον Μάιο αλλά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών “καλπάζει” και συμπεριλαμβάνει ενδιαφέρουσες ιδέες όπως η εξαγορά των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή ακόμη και των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF).

Μάλιστα μία όχι και τόσο παλιά μας γνώριμη η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ παρότι αποχώρησε από τις αποστολές του κουαρτέτου στο Hilton συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το χρέος με στόχο (αν όχι με άνωθεν εντολή) να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν δεν υπάρξει παράταση

Αν τελικώς δεν προχωρήσει το σενάριο της ολιγόμηνης παράτασης τότε η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν με ορόσημο την ολοκλήρωση της τελευταίας εκταμίευσης ως τις 20 Αυγούστου.

Νεότερες πληροφορίες που επίσης προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρουν ότι η τελευταία εκταμίευση μετά τον Ιούνιο από την πλευρά των Ευρωπαίων θα ανέρχεται σε 11 με 12 δις. ευρώ, 6 δις. εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού μαξιλαριού (buffer).  Μαζί με τα 1,9 δις ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν μόνο για το μαξιλάρι στις 14 ή στις 15 Μαρτίου ο ESM θα συνεισφέρει τελικά μόνον ένα ποσό κοντά στα 8 δις ευρώ για το σκοπό αυτό.

Διπλές θυσίες για τα ίδια λεφτά;

Την ίδια ώρα ερωτήματα γεννώνται για το τι θα γίνουν τα 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα παραμένουν ανεκμετάλλευτα από το αρχικό πακέτο των 86 δις. του τρίτου μνημονίου.

Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να αντληθούν με επιτόκιο 1% (αντί με 4 ή 4,5% από τις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό) στα οποία η χώρα απέκτησε πρόσβαση μετά από σκληρές θυσίες και μέτρα που ψήφισε η Βουλή.

Όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης, λόγω της πολιτικής απόφασης κυβέρνησης να μην μεταφερθούν ακόμη και ως «κάβα» σε κάποιου είδους προληπτική γραμμή (για να μη θυμίζει η διαδικασία «ημι-μνημονιακή» κατάσταση όπως τόνισε ο κύριος Δραγασάκης) τα λεφτά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν κι έτσι αν η χώρα λόγω δυσμενών συνθηκών στις  αγορές ακόμη και χωρίς δική της ευθύνη βρεθεί σε δύσκολη θέση σε ένα βάθος χρόνου από σήμερα, π.χ. το 2019 ή το 2020 (κρίσιμη λεπτομέρεια: μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης) θα πρέπει να ζητηθούν νέες θυσίες από τους πολίτες αν ο μή γένοιτο κάτι πάει στραβά και η Ελλάδα χρειαστεί νέα στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Όπως εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης «μέχρι τότε κυβέρνηση θα έχει “πουλήσει” το αφήγημα της καθαρής εξόδου, θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, και ενδεχομένως να μην είναι πια στα πράγματα. Άρα η ευθύνη θα πέσει στους επόμενους κάτι που ενδέχεται να βολεύει πολιτικά τους νυν κυβερνώντες   καθώς θα μπορούσαν να κατηγορήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά το 2019 ότι ξαναβάζει τη χώρα στα μνημόνια ενώ οι ίδιοι την έβγαλαν -εφόσον θα έχουν φροντίσει να μην αφήσουν προληπτική γραμμή με κάβα τα 20 και πλέον δις του ESM από τις παλιές θυσίες. Κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή».

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επικαιρότητα

Ακίνητα Συνεταιριστικών Τραπεζών στο «σφυρί»

Η νέα ηλεκτρονική δημοπρασία αφορούν τα παρακάτω ακίνητα.

 

 

Ακόμα μία ομάδα ακινήτων συνεταιριστικών τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης βγάζει στο «σφυρί» ο ειδικός εκκαθαριστής PQH.

Η νέα ηλεκτρονική δημοπρασία αφορούν τα παρακάτω ακίνητα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν στην PQH τα δικαιολογητικά συμμετοχής που προβλέπονται στην πρόσκληση υποβολής προσφοράς το αργότερα μέχρι την 30η Απριλίου.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επικαιρότητα

Υπέρ του ισχυρού δολαρίου και της σκληρής στάσης προς την Κίνα ο νέος σύμβουλος του Τραμπ

Λίγο μετά την αναγγελία του διορισμού του, ο Kudlow, οικονομολόγος και συνεργάτης του CNBC, βρισκόταν στο δίκτυο που περιγράφει τις απόψεις του σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, ξεκινώντας από το δολάριο.

 

 

Ο νεοεισελθών οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, σημείωσε ότι ο πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει ένα ισχυρό δολάριο, θα προωθήσει μια δεύτερη φάση της φορολογικής αναδιάρθρωσής του για α καταστήσει τις φορολογικές περικοπές μόνιμες, ενώ επίσης θα κρατήσει μια πιο σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα.

Λίγο μετά την αναγγελία του διορισμού του, ο Kudlow, οικονομολόγος και συνεργάτης του CNBC, βρισκόταν στο δίκτυο που περιγράφει τις απόψεις του σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, ξεκινώντας από το δολάριο. Σε μια σπάνια δήλωση για κάποιον που πρόκειται να πάρει ανώτερη κυβερνητική θέση, προχώρησε μάλιστα σε μια εμπορική σύσταση: “Θα αγοράζα το ‘βασιλιά δολάριο’ και θα πωλούσα χρυσό”.

Υποστήριξε την προηγούμενη κριτική για τις δασμολογικές αποφάσεις του Trump, επικροτώντας όμως την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ ως διαπραγματευτή και προειδοποιώντας για ενδεχόμενα νέα δασμολογικά μέτρα στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Αναφέρθηκε σε μια πηγή – την οποία υπαινίχθηκε ότι ήταν ο Trump – η οποία του είπε ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau “έμεινε σε επαφή με τον πρόεδρο” κάνοντας παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη Nafta κερδίζοντας γρήγορα, πολλά.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποφεύγουν παραδοσιακά να σχολιάζουν τη νομισματική πολιτική από φόβο μήπως παραβιάσουν την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο Kudlow μπήκε αντίθετα, προτρέποντας την κεντρική τράπεζα να μην το παρακάνει αυξάνοντας τα επιτόκια: «Η ανάπτυξη δεν συνυπάρχει με τον πληθωρισμό. Απλώς αφήστε τον να ξηλωθεί.»

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: