Connect with us

Επικαιρότητα

Ορατό το σενάριο για παράταση του μνημονίου

Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου.

 

 

 

Όπως πληροφορείται το newmoney.gr, οι δύο πλευρές – Κυβέρνηση και Θεσμοί- διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις το Hilton την προηγούμενη εβδομάδα μια αντικειμενική πραγματικότητα: ότι οι τεχνικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση σειράς προαπαιτούμενών (από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές και την προκήρυξη άδειας Καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό) είναι μεγάλες και ότι ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν αυτά τα προαπαιτούμενα και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστόλων (staff level agreement) τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου είναι λίγος.

Επίσης, για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κάδο του junk και να ανέλθει στο επίπεδο της λεγόμενης επενδυσιμότητας (investment grade). Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί έως τις 20 Αυγούστου.

Αυτό είναι βέβαια το δυσμενές σενάριο καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι είναι εφικτό όλα να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (buffer) θα είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών (compliance report) προ ολίγων ημερών.

Ξεφουσκώνουν μαξιλάρι και καθαρή έξοδος

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες αυτές το «μαξιλάρι» για τις αγορές θα επαρκεί για 12 μήνες και θα είναι 14 δις. ευρώ αντί για 16,4 δις. ευρώ που ανέφεραν προ ημερών οι Θεσμοί στο Compliance report. Επίσης η λεγόμενη καθαρή έξοδος θα είναι καθαρή έξοδος μόνο στα λόγια καθώς θα συνδεθεί με μνημονιακού τύπου προαπαιτούμενα για τις διάφορες φάσεις της ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτά τα προαπαιτούμενα που θα συμπεριληφθούν και από την ελληνική κυβέρνηση στο λεγόμενο “ολιστικό αναπτυξιακό πλάνο” που ετοιμάζει θα συμπεριλαμβάνονται και η μείωση στις συντάξεις από 1.1.2019 η οποία παρά τις προσπάθειες αναβολής από την πλευρά ορισμένων Υπουργών της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν κανονικά καθώς ο κύριος Τσακαλώτος έχει δώσει διαβεβαιώσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους -όχι μόνο στο ΔΝΤ- ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης παρά τη λήξη του Μνημονίου 3.

«Τρέχουν» οι κουβέντες για το χρέος παρουσία  της Βελκουλέσκου

Βεβαίως από την άλλη πλευρά προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος καθώς μπορεί η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ως τον Μάιο αλλά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών “καλπάζει” και συμπεριλαμβάνει ενδιαφέρουσες ιδέες όπως η εξαγορά των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή ακόμη και των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF).

Μάλιστα μία όχι και τόσο παλιά μας γνώριμη η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ παρότι αποχώρησε από τις αποστολές του κουαρτέτου στο Hilton συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το χρέος με στόχο (αν όχι με άνωθεν εντολή) να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν δεν υπάρξει παράταση

Αν τελικώς δεν προχωρήσει το σενάριο της ολιγόμηνης παράτασης τότε η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν με ορόσημο την ολοκλήρωση της τελευταίας εκταμίευσης ως τις 20 Αυγούστου.

Νεότερες πληροφορίες που επίσης προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρουν ότι η τελευταία εκταμίευση μετά τον Ιούνιο από την πλευρά των Ευρωπαίων θα ανέρχεται σε 11 με 12 δις. ευρώ, 6 δις. εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού μαξιλαριού (buffer).  Μαζί με τα 1,9 δις ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν μόνο για το μαξιλάρι στις 14 ή στις 15 Μαρτίου ο ESM θα συνεισφέρει τελικά μόνον ένα ποσό κοντά στα 8 δις ευρώ για το σκοπό αυτό.

Διπλές θυσίες για τα ίδια λεφτά;

Την ίδια ώρα ερωτήματα γεννώνται για το τι θα γίνουν τα 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα παραμένουν ανεκμετάλλευτα από το αρχικό πακέτο των 86 δις. του τρίτου μνημονίου.

Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να αντληθούν με επιτόκιο 1% (αντί με 4 ή 4,5% από τις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό) στα οποία η χώρα απέκτησε πρόσβαση μετά από σκληρές θυσίες και μέτρα που ψήφισε η Βουλή.

Όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης, λόγω της πολιτικής απόφασης κυβέρνησης να μην μεταφερθούν ακόμη και ως «κάβα» σε κάποιου είδους προληπτική γραμμή (για να μη θυμίζει η διαδικασία «ημι-μνημονιακή» κατάσταση όπως τόνισε ο κύριος Δραγασάκης) τα λεφτά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν κι έτσι αν η χώρα λόγω δυσμενών συνθηκών στις  αγορές ακόμη και χωρίς δική της ευθύνη βρεθεί σε δύσκολη θέση σε ένα βάθος χρόνου από σήμερα, π.χ. το 2019 ή το 2020 (κρίσιμη λεπτομέρεια: μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης) θα πρέπει να ζητηθούν νέες θυσίες από τους πολίτες αν ο μή γένοιτο κάτι πάει στραβά και η Ελλάδα χρειαστεί νέα στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Όπως εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης «μέχρι τότε κυβέρνηση θα έχει “πουλήσει” το αφήγημα της καθαρής εξόδου, θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, και ενδεχομένως να μην είναι πια στα πράγματα. Άρα η ευθύνη θα πέσει στους επόμενους κάτι που ενδέχεται να βολεύει πολιτικά τους νυν κυβερνώντες   καθώς θα μπορούσαν να κατηγορήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά το 2019 ότι ξαναβάζει τη χώρα στα μνημόνια ενώ οι ίδιοι την έβγαλαν -εφόσον θα έχουν φροντίσει να μην αφήσουν προληπτική γραμμή με κάβα τα 20 και πλέον δις του ESM από τις παλιές θυσίες. Κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή».

Δείτε επίσης

Επικαιρότητα

Υπό επανεξέταση οι δαπάνες της εκστρατείας υπέρ του brexit στη Βρετανία

Ένας οργανισμός που είναι αντίθετος στο Brexit κέρδισε δικαστικά το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις δαπάνες της εκστρατείας από την ομάδα «Vote Leave» που ήταν υπέρ της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Οι δικαστές George Leggatt και David Holgate χορήγησαν άδεια την Παρασκευή για δικαστική επανεξέταση εναντίον της εκλογικής καμπάνιας «Vote Leave», ώστε να καθοριστεί αν η οργάνωση που υποστήριξε το Brexit δαπάνησε περισσότερα στην εκστρατεία της από ό,τι επιτρέπεται από τους κανόνες της Βρετανίας.

“Είμαστε ικανοποιημένοι” διότι η απόφαση “αναδεικνύει επίμαχα σημεία της δόμησης της εκστρατείας, που πρέπει να επιλυθούν”, ανέφεραν οι δικαστές στην απόφαση.

Οι δαπάνες από τις επίσημες ομάδες που διεξάγουν εκλογικές καμπάνιες κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων περιορίζονται σε 7 εκατομμύρια λίρες (9,9 εκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους κανόνες της εκλογικής επιτροπής. Το «Good Law Project», το οποίο ανέδειξε το αίτημα για επανεξέταση, ισχυρίστηκε ότι η «Vote Leave» παραβίαζε αυτούς τους κανόνες με τη δωρεά χρημάτων σε άλλες ομάδες που δρούσαν υπέρ του Brexit για τους ίδιους σκοπούς της καμπάνιας. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν οι δωρεές της Vote Leave θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως “δαπάνη που πραγματοποιήθηκε”, γεγονός που θα οδηγούσε σε υπέρβαση του ορίου των δαπανών.

“Ένας βασικός λόγος πίσω από την ανακίνηση του θέματος σχετίζεται με το μέλλον και ειδικότερα με τη διασφάλιση ότι κάθε μελλοντικό δημοψήφισμα θα διεξάγεται με βάση τους υπάρχοντες κανόνες”, δήλωσε το Project Good Law στο δικαστήριο.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επικαιρότητα

Μελέτη του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για την χρηματοδότηση της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΙΟΒΕ, αλλά και το χρηματιστήριο Αθηνών.

 

 

 

Παρόντες, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας καθώς και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης.

Η μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στους τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της εναλλακτικής αγοράς, των ομολόγων, των Funds, του crowdfunding κλπ. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει νέους τρόπους χρηματοδότησης – πέραν των τραπεζών- η μελέτη φωτίζει τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν κεφάλαια.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Business

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: