Connect with us

Επικαιρότητα

Προβληματισμός για τη «μισή» ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017

Δυσκολεύει η λύση χρέους και η καθαρή έξοδος της χώρας, καθώς τρία νέα δεδομένα υπεισέρχονται στο συνολικό «παζάρι» για την επόμενη μέρα των Μνημονίων.

 

 

 

Την ώρα που η Ευρωζώνη κρατάει την ανάσα της για την κυβερνητική αβεβαιότητα στην Ιταλία -καθώς το χρέος της χώρας έφτασε στα 2,25 δισ. και αυξάνεται- στην Ελλάδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν πως η επιστροφή στην Ανάπτυξη χωλαίνει. Η σύμπτωση αυτή τρομάζει τους Ευρωπαίους δανειστές, γιατί συζητούν για το «γαλλικό μοντέλο» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με ρήτρα Ανάπτυξης και, συνεπώς, η τελική λύση μπορεί να τους κοστίσει ακριβά σε περίπτωση μη ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας.

«Σφήνα» στις εξελίξεις μπαίνει και το ΔΝΤ που αγριεύει, επειδή οι φόβοι του για την Ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας δικαιώνονται και για αυτό επιστρατεύει και την Ντέλια Βελκουλέσκου,  πιέζοντας για δραστικότερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους ή, σε άλλη περίπτωση, νέα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα.

Στη «ζυγαριά» μπαίνει όμως και η διαφαινόμενη μείωση του αποθεματικού (cash buffer) που θέλει η ΕΕ να διαθέσει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αν και η σχετική πρόβλεψη έχει αποφασιστεί στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, προκαλεί τριβές και μεταξύ των δανειστών. Πληροφορίες μάλιστα, στο περιθώριο του συνεδρίου των Δελφών,  έλεγαν πως το «μαξιλαράκι» για έξοδο στις αγορές «ξεφουσκώνει» ήδη, από τα 16-17 δισ. ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά, σε περίπου 14 δισ. ευρώ πλέον.

 «Κουτσή» ανάπτυξη

Ο μεγαλύτερος φόβος για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι τόσο ίσως το ίδιο το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, όσο εαν θα υπάρχει η αναγκαία Ανάπτυξη για να βγαίνουν πλεονάσματα σε βάθος χρόνου.

Την «άσκηση» αυτή κάνουν από την περασμένη εβδομάδα πλέον και στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, με βάση τη γαλλική πρόταση που προβλέπει και την ρήτρα ότι αν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης, θα μπορεί να μην αποπληρώνει στην ώρα τους τα χρέη της στον ESM. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο (2,5% για το 2018-2019) τόσο μεγαλύτερη παρέμβαση για ελάφρυνση θα απαιτείται από ESM και Ευρωπαίους.

Στις συζητήσεις αυτές για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έκανε την επανεμφάνισή της σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr και η πρώην επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Χθες όμως ήρθαν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πώς πήγε η Ανάπτυξη το 2017, διαψεύδοντας τους πάντες επί τα χείρω στις προβλέψεις τους:

Η ανάπτυξη το 2017 ήταν μόλις 1,4%. Πριν ένα χρόνο κυβέρνηση και Κομισιόν προέβλεπαν 2,8% – 3,2%. Τον Οκτώβριο Αθήνα ΕΕ και ΔΝΤ μιλούσαν για 1,8% (ο πρωθυπουργός έλεγε «κοντά στο 2%»)  αλλά στη συνέχεια για 1,6% και τελικώς «προσγειώθηκαν» όλοι ακόμα χαμηλότερα.  Αντιθέτως όμως, δικαιώνονται οι πληροφορίες του protothema.gr που στις 20/11/2017 (δείτε εδώ) αποκάλυπτε ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούσαν πως έπρεπε να αναθεωρηθεί ο στόχος σε μόλις 1,4%, ακριβώς όσο ανακοίνωσε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ. Προφανώς στο Γενικό Λογιστήριο (στο οποίο προΐσταται ο κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης που τώρα αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή) διέβλεπαν την πτωτική τάση, αλλά το υπουργείο Οικονομικών στήριξε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό στην πιο “αισιόδοξη” εκτίμηση της Κομισιόν που, παρά τις απανωτές διαψεύσεις όλων των προηγούμενων, τις συντηρούσε συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα.

Η μείωση αυτή φαντάζει «βούτυρο στο ψωμί» του ΔΝΤ, που εδώ και ένα χρόνο προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% μετά το 2020! Την σχετική πρόβλεψη, την υπέγραφε τότε η Ντέλια Βελκουλέσκου και η επανεμφάνισή της στις διαπραγματεύσεις ίσως αποδειχθεί καθοριστική, ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα λάβει τον Μάιο το Ταμείο για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τότε η Ντέλια Βελκουλέσκου υποστήριζε ότι χρειάζεται επιπλέον ελάφρυνση χρέους αντί νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αν δεν λάβουν οι Ευρωπαίοι πιο γενναίες αποφάσεις, το βάρος πέφτει στην ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα όμως επέμενε πως χρειάζεται και μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις, ενώ η ελληνική Βουλή ψήφισε ήδη πως το Ταμείο θα αποφανθεί αν απαιτούνται να εφαρμοστούν και νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του 2019-2020.

Άγνωστο παραμένει πώς θα επιδράσει στις συζητήσεις αυτές η διεθνής αβεβαιότητα: ένα «ατύχημα» στην Ιταλία απειλεί να επηρεάσει όχι μόνον το χρέος της χώρας αλλά και τα ομόλογα ολόκληρης την ευρωζώνη, δημιουργώντας πιέσεις όταν η Ελλάδα θα εκδίδει δικά της. Έτσι, με τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο γαλλογερμανικός άξονας θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνον τα 310 δισ. του ελληνικού χρέους, αλλά και τα 2,25 δισ. που συνδέονται με τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ιταλία, καθιστώντας πολλαπλά κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις και τις όποιες αποφάσεις ως τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επικαιρότητα

Ακίνητα Συνεταιριστικών Τραπεζών στο «σφυρί»

Η νέα ηλεκτρονική δημοπρασία αφορούν τα παρακάτω ακίνητα.

 

 

Ακόμα μία ομάδα ακινήτων συνεταιριστικών τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης βγάζει στο «σφυρί» ο ειδικός εκκαθαριστής PQH.

Η νέα ηλεκτρονική δημοπρασία αφορούν τα παρακάτω ακίνητα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν στην PQH τα δικαιολογητικά συμμετοχής που προβλέπονται στην πρόσκληση υποβολής προσφοράς το αργότερα μέχρι την 30η Απριλίου.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Επικαιρότητα

Υπέρ του ισχυρού δολαρίου και της σκληρής στάσης προς την Κίνα ο νέος σύμβουλος του Τραμπ

Λίγο μετά την αναγγελία του διορισμού του, ο Kudlow, οικονομολόγος και συνεργάτης του CNBC, βρισκόταν στο δίκτυο που περιγράφει τις απόψεις του σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, ξεκινώντας από το δολάριο.

 

 

Ο νεοεισελθών οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, σημείωσε ότι ο πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει ένα ισχυρό δολάριο, θα προωθήσει μια δεύτερη φάση της φορολογικής αναδιάρθρωσής του για α καταστήσει τις φορολογικές περικοπές μόνιμες, ενώ επίσης θα κρατήσει μια πιο σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα.

Λίγο μετά την αναγγελία του διορισμού του, ο Kudlow, οικονομολόγος και συνεργάτης του CNBC, βρισκόταν στο δίκτυο που περιγράφει τις απόψεις του σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, ξεκινώντας από το δολάριο. Σε μια σπάνια δήλωση για κάποιον που πρόκειται να πάρει ανώτερη κυβερνητική θέση, προχώρησε μάλιστα σε μια εμπορική σύσταση: “Θα αγοράζα το ‘βασιλιά δολάριο’ και θα πωλούσα χρυσό”.

Υποστήριξε την προηγούμενη κριτική για τις δασμολογικές αποφάσεις του Trump, επικροτώντας όμως την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ ως διαπραγματευτή και προειδοποιώντας για ενδεχόμενα νέα δασμολογικά μέτρα στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Αναφέρθηκε σε μια πηγή – την οποία υπαινίχθηκε ότι ήταν ο Trump – η οποία του είπε ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau “έμεινε σε επαφή με τον πρόεδρο” κάνοντας παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη Nafta κερδίζοντας γρήγορα, πολλά.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποφεύγουν παραδοσιακά να σχολιάζουν τη νομισματική πολιτική από φόβο μήπως παραβιάσουν την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο Kudlow μπήκε αντίθετα, προτρέποντας την κεντρική τράπεζα να μην το παρακάνει αυξάνοντας τα επιτόκια: «Η ανάπτυξη δεν συνυπάρχει με τον πληθωρισμό. Απλώς αφήστε τον να ξηλωθεί.»

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: