Connect with us

Δηλώσεις Σχοινά: Η ΕΕ χρειάζεται άμεσες πράξεις και όχι άλλες συζητήσεις

Τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άμεσο μέλλον της Ε.Ε, ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, παρόλο που η οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, με τις οικονομίες να αναπτύσσονται, την ανεργία να μειώνεται και τις ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις να χάνουν ισχύ, η ΕΕ χρειάζεται άμεσες πράξεις για την ισχυροποίησή της.

«Η Ε.Ε αποδείχθηκε ισχυρότερη από όσο νόμιζαν κάποιοι καταστροφολόγοι», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ότι τώρα ακριβώς είναι η ιδανική στιγμή για να προχωρήσουμε στα επόμενα πέντε βήματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης .
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν διαθέτουν υπομονή για άλλες θεωρητικές συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε και τα κράτη – μέλη θα κληθούν να συμφωνήσουν άμεσα για τις προτεραιότητες των επόμενων ετών.

«Στην επέτειο των 60 ετών από την Συνθήκη της Ρώμης ανανεώσαμε τους όρκους μας και αποφασίσαμε να μείνουμε μαζί. Το ερώτημα όμως είναι το τι θα κάνουμε μαζί», ανέφερε ο κ. Σχοινάς απαριθμώντας τις πέντε προτεραιότητες της Ε.Ε. και απορρίπτοντας την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ αποτελεί την βασική προτεραιότητα, καθώς ενώ η οικονομική και νομισματική ένωση έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα και να μην βουλιάξει, δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάποια μελλοντική τρικυμία.

Δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τα κράτη – μέλη το επόμενο διάστημα είναι η κοινή πολιτκή ασύλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, η Ε.Ε αντιμετώπισε την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο και ναι μεν έπραξε πολλά, αλλά οφείλει να είναι περισσότερο προετοιμασμένη για ανάλογες καταστάσεις.

Τρίτη προτεραιότητα , ο ευρωπαικός προϋπολογισμός. Η Κομισιόν ζητεί έναν προϋπολογισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των 500 εκ Ευρωπαίων πολιτών και όχι μερικών πολιτικών στα κράτη – μέλη.

Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. μετά την πολιτική απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών που εφαρμόζει ο πρόεδρος Τραμπ, είναι το τέταρτο ζήτημα που θα απασχολήσει την Ένωση, με τις εμπορικές συμφωνίες με το Καναδά, την Ιαπωνία, τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Mercosur (Νότιος Αμερική) να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ζήτημα για τους επόμενους μήνες, αποτελεί η μεταρρύθμιση της ίδιας της Ε.Ε και της δημοκρατικής νομιμοποίησής της. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Σχοινά, στις ευρωεκλογές του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει, όχι απλώς να εκλέγουν ευρωβουλευτές, αλλά να μπορούν να εκφράζονται για τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε επίσης

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπό επανεξέταση οι δαπάνες της εκστρατείας υπέρ του brexit στη Βρετανία

Ένας οργανισμός που είναι αντίθετος στο Brexit κέρδισε δικαστικά το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις δαπάνες της εκστρατείας από την ομάδα «Vote Leave» που ήταν υπέρ της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Οι δικαστές George Leggatt και David Holgate χορήγησαν άδεια την Παρασκευή για δικαστική επανεξέταση εναντίον της εκλογικής καμπάνιας «Vote Leave», ώστε να καθοριστεί αν η οργάνωση που υποστήριξε το Brexit δαπάνησε περισσότερα στην εκστρατεία της από ό,τι επιτρέπεται από τους κανόνες της Βρετανίας.

“Είμαστε ικανοποιημένοι” διότι η απόφαση “αναδεικνύει επίμαχα σημεία της δόμησης της εκστρατείας, που πρέπει να επιλυθούν”, ανέφεραν οι δικαστές στην απόφαση.

Οι δαπάνες από τις επίσημες ομάδες που διεξάγουν εκλογικές καμπάνιες κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων περιορίζονται σε 7 εκατομμύρια λίρες (9,9 εκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους κανόνες της εκλογικής επιτροπής. Το «Good Law Project», το οποίο ανέδειξε το αίτημα για επανεξέταση, ισχυρίστηκε ότι η «Vote Leave» παραβίαζε αυτούς τους κανόνες με τη δωρεά χρημάτων σε άλλες ομάδες που δρούσαν υπέρ του Brexit για τους ίδιους σκοπούς της καμπάνιας. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν οι δωρεές της Vote Leave θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως “δαπάνη που πραγματοποιήθηκε”, γεγονός που θα οδηγούσε σε υπέρβαση του ορίου των δαπανών.

“Ένας βασικός λόγος πίσω από την ανακίνηση του θέματος σχετίζεται με το μέλλον και ειδικότερα με τη διασφάλιση ότι κάθε μελλοντικό δημοψήφισμα θα διεξάγεται με βάση τους υπάρχοντες κανόνες”, δήλωσε το Project Good Law στο δικαστήριο.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Μελέτη του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για την χρηματοδότηση της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΙΟΒΕ, αλλά και το χρηματιστήριο Αθηνών.

 

 

 

Παρόντες, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας καθώς και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης.

Η μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στους τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της εναλλακτικής αγοράς, των ομολόγων, των Funds, του crowdfunding κλπ. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει νέους τρόπους χρηματοδότησης – πέραν των τραπεζών- η μελέτη φωτίζει τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν κεφάλαια.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: