Connect with us

Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία

Τις μεγάλες ευκαιρίες για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Νιγηρία, ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ με το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας.

 

 

 

Οι Έλληνες επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα μεγέθη και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας της Νιγηρίας, που την κατατάσσουν μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών για επενδύσεις στην Αφρική.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργές πενδύσεις 5 δισ USD (το 2017) από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Νιγηρία!

Στην ομιλία του ο κ. Olukayode Pitan, Managing Director/CEO Nigerian Bank of Industry, αποκάλυψε πως οι Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία, το 2017 επένδυσαν στη χώρα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, όπως τόνισε η Nigerian Bank Of Industry έχει υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, χορηγώντας δάνεια άνω των 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Olukayode Pitan είπε ακόμη πως υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες μόχλευσης μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας. Σήμερα όσο ποτέ, τόνισε, υπάρχει κρατική υποστήριξη για την προώθηση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η αστικοποίηση, η μεσαία τάξη και η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης Executive Vice Chairman/CEO της AG Leventis Group, έδωσε έμφαση στην διάρθρωση και στα μεγέθη της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 186 εκατομμυρίων που αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς. Όπως είπε το 53% του πληθυσμού είναι ηλικίας 15-64 ετών, ενώ η μέση ηλικία είναι τα 19 χρόνια. Υπογράμμισε πως η Νιγηρία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και πως στα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση αστικοποίησης του πληθυσμού, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού της μεσαίας τάξης, με αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές

Η κυρία Yewande Sadikue Executive Secretary/CEO of NIGERIAN INVESTMENT PROMOTION COMMISSION είπε πως η Αφρική σήμερα αποτελεί τον πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον κόσμο, ενώ αναφερόμενη στη Νιγηρία προσδιόρισε ως πρώτης προτεραιότητας τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στην βελτίωση των αγροτικών υποδομών.

Η κυρία Yewande Sadiku παρουσίασε αναλυτικά (συνημμένος πίνακας) τους τομείς της οικονομίας που η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα και τις απαιτήσεις για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελληνική εμπειρία

Τέλος ο κ. Βασίλης Κώτσης CEO της Euroconstruction SA και αντιπρόεδρος του Ελληνο- Νιγηριανού Επιμελητηρίου, παρουσίασε τη δική του θετική εμπειρία στη Νιγηρία, καθώς από το 2000 μέχρι και σήμερα η εταιρία του έχει κατασκευάσει και λειτουργεί δεκάδες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης αποβλήτων. Η εταιρία στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υλοποιήσει στη Νιγηρία έργα ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπό επανεξέταση οι δαπάνες της εκστρατείας υπέρ του brexit στη Βρετανία

Ένας οργανισμός που είναι αντίθετος στο Brexit κέρδισε δικαστικά το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις δαπάνες της εκστρατείας από την ομάδα «Vote Leave» που ήταν υπέρ της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Οι δικαστές George Leggatt και David Holgate χορήγησαν άδεια την Παρασκευή για δικαστική επανεξέταση εναντίον της εκλογικής καμπάνιας «Vote Leave», ώστε να καθοριστεί αν η οργάνωση που υποστήριξε το Brexit δαπάνησε περισσότερα στην εκστρατεία της από ό,τι επιτρέπεται από τους κανόνες της Βρετανίας.

“Είμαστε ικανοποιημένοι” διότι η απόφαση “αναδεικνύει επίμαχα σημεία της δόμησης της εκστρατείας, που πρέπει να επιλυθούν”, ανέφεραν οι δικαστές στην απόφαση.

Οι δαπάνες από τις επίσημες ομάδες που διεξάγουν εκλογικές καμπάνιες κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων περιορίζονται σε 7 εκατομμύρια λίρες (9,9 εκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους κανόνες της εκλογικής επιτροπής. Το «Good Law Project», το οποίο ανέδειξε το αίτημα για επανεξέταση, ισχυρίστηκε ότι η «Vote Leave» παραβίαζε αυτούς τους κανόνες με τη δωρεά χρημάτων σε άλλες ομάδες που δρούσαν υπέρ του Brexit για τους ίδιους σκοπούς της καμπάνιας. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν οι δωρεές της Vote Leave θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως “δαπάνη που πραγματοποιήθηκε”, γεγονός που θα οδηγούσε σε υπέρβαση του ορίου των δαπανών.

“Ένας βασικός λόγος πίσω από την ανακίνηση του θέματος σχετίζεται με το μέλλον και ειδικότερα με τη διασφάλιση ότι κάθε μελλοντικό δημοψήφισμα θα διεξάγεται με βάση τους υπάρχοντες κανόνες”, δήλωσε το Project Good Law στο δικαστήριο.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Μελέτη του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για την χρηματοδότηση της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΙΟΒΕ, αλλά και το χρηματιστήριο Αθηνών.

 

 

 

Παρόντες, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας καθώς και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης.

Η μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στους τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της εναλλακτικής αγοράς, των ομολόγων, των Funds, του crowdfunding κλπ. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει νέους τρόπους χρηματοδότησης – πέραν των τραπεζών- η μελέτη φωτίζει τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν κεφάλαια.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: