Connect with us

Ο πλουσιότερος Τούρκος ζητά αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες!

Ο Murat Ulker, ιδιοκτήτης της εταιρείας που παρασκευάζει τις σοκολάτες Godiva και τα μπισκότα McVitie είναι ο πλουσιότερος άνδρας στην Τουρκία. Αυτό δεν τον εμποδίζει να ζητά αναδιάρθρωση ύψους 7 δισ. δολαρίων για τα χρέη που έχει η εταιρεία του Yildiz Holding AS στις τράπεζες. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε συνάντηση με πέντε τραπεζίτες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

 

 

 

«Συζητήσαμε για πολλές λεπτομέρειες», είπε ο Ulker, προσθέτοντας ότι «συγκινήθηκε» κι «ευχαριστήθηκε» από την υποστήριξη που του έδωσαν στο ραντεβού τους στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Ulker και οι τραπεζίτες συζήτησαν για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα του χρέους του επιχειρηματία, ωστόσο δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες κάποιας αναδιάρθρωσης ή άλλης διευκόλυνσης, όπως είπε και το αφεντικό της Yildiz.

yildiz

Η μετοχή της Ulker Biskuvi Sanayi, μιας μονάδας της Yildiz που παρασκευάζει σνακ, υποχώρησε 1,6% στις 22 λίρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ προηγουμένως σημείωνε κέρδη 1,8%.  Την ίδια ώρα, η Gozde Girisim Sermayesi, βραχίονας της εταιρείας, σημείωνε άνοδο 2,9% στις 5,7 λίρες.

Η Yildiz με έδρα την Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα ζήτησε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της από τουρκικές τράπεζες, προβάλλοντας δυσκολίες στην τρέχουσα χρηματοοικονομική δομή της, που απαιτεί τη μηνιαία αποπληρωμή δανείων που κάποιες φορές ξεπερνούν το 1 δισ. δολ.

Ο Murat Ulker αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά ο πλουσιότερος άνδρας στην Τουρκία με καθαρή αξία 4,8 δισ. δολ. που την περασμένη χρονιά αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το νούμερο των 4,8 δισ. δολ. για την περιουσία του  Murat Ulker είναι ανεξάρτητο από τις διαπραγματεύσεις που κάνει σχετικά με την αναδιάρθρωση των δανείων», διευκρινίζει ο διευθυντής  σύνταξης του Forbes Turkey,  Burcak Guven.

Σε μια επιστολή προς δέκα τράπεζες με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου και που υπογράφεται από τον  CFO, Mustafa Tercan και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ Ali Ulker, ο Mr Yildiz τους ζητά να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία, ένα συνδικάτο ή  μια κοινή χρηματοδοτική ομάδα  που θα ενοποιήσει τα δάνειά τους προς την εταιρεία του.

«Η παράταση μιας διαδικασίας επίλυσης δεν υποστηρίζει την απόδοση των μετοχών», αναφέρει ο αναλυτής της  Oyak Securities,  Melis Pocar.

Οι δέκα τράπεζες είναι οι: Yapi & Kredi Bankasi AS, Akbank, TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS, Turkiye Garanti Bankasi AS, Turkiye Is Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, HSBC Bank AS, Denizbank AS και QNB Finansbank AS.

Μετά την αποστολή της παραπάνω επιστολής, η  Akbank συνήψε ένα ξεχωριστό δάνειο ύψους 1 δισ. δολ. με την εταιρεία.

Το αίτημα αναδιάρθρωσης αποκαλύπτει, όπως σημειώνει το Bloomberg, μια μέχρι τώρα άγνωστη ιστορία οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας από τους μεγαλύτερους τουρκικούς κολοσσούς, που κερδίζει περί τα 12 δισ. δολ. σε ετήσια βάση και απασχολεί πάνω από 60.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

yildizz

Στην επιστολή του Ulker, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι χρειάζεται 10-30 εκατ. δολ. την ημέρα ή 500 – 600 εκατ. δολ. τον μήνα για να αποπληρώνει στα περισσότερα βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσό έφτασε στο 1 δισ. δολ.!

Κάτι άλλο που ζητά ο  Yildiz είναι το ενιαίο δάνειο που θα δημιουργηθεί να έχει λήξη σε εννέα έτη και να του δοθεί περίοδος χάριτος τριών ετών πριν αρχίσει η αποπληρωμή του. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των τόκων ζήτησε να μην ξεκινήσει πριν την τέταρτη χρονιά και η αποπληρωμή του κεφαλαίου από το πέμπτο έτος και μετά.

 

Πηγή: newmoney.gr

Δείτε επίσης

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπό επανεξέταση οι δαπάνες της εκστρατείας υπέρ του brexit στη Βρετανία

Ένας οργανισμός που είναι αντίθετος στο Brexit κέρδισε δικαστικά το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις δαπάνες της εκστρατείας από την ομάδα «Vote Leave» που ήταν υπέρ της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Οι δικαστές George Leggatt και David Holgate χορήγησαν άδεια την Παρασκευή για δικαστική επανεξέταση εναντίον της εκλογικής καμπάνιας «Vote Leave», ώστε να καθοριστεί αν η οργάνωση που υποστήριξε το Brexit δαπάνησε περισσότερα στην εκστρατεία της από ό,τι επιτρέπεται από τους κανόνες της Βρετανίας.

“Είμαστε ικανοποιημένοι” διότι η απόφαση “αναδεικνύει επίμαχα σημεία της δόμησης της εκστρατείας, που πρέπει να επιλυθούν”, ανέφεραν οι δικαστές στην απόφαση.

Οι δαπάνες από τις επίσημες ομάδες που διεξάγουν εκλογικές καμπάνιες κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων περιορίζονται σε 7 εκατομμύρια λίρες (9,9 εκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους κανόνες της εκλογικής επιτροπής. Το «Good Law Project», το οποίο ανέδειξε το αίτημα για επανεξέταση, ισχυρίστηκε ότι η «Vote Leave» παραβίαζε αυτούς τους κανόνες με τη δωρεά χρημάτων σε άλλες ομάδες που δρούσαν υπέρ του Brexit για τους ίδιους σκοπούς της καμπάνιας. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν οι δωρεές της Vote Leave θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως “δαπάνη που πραγματοποιήθηκε”, γεγονός που θα οδηγούσε σε υπέρβαση του ορίου των δαπανών.

“Ένας βασικός λόγος πίσω από την ανακίνηση του θέματος σχετίζεται με το μέλλον και ειδικότερα με τη διασφάλιση ότι κάθε μελλοντικό δημοψήφισμα θα διεξάγεται με βάση τους υπάρχοντες κανόνες”, δήλωσε το Project Good Law στο δικαστήριο.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Μελέτη του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για την χρηματοδότηση της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΙΟΒΕ, αλλά και το χρηματιστήριο Αθηνών.

 

 

 

Παρόντες, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας καθώς και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης.

Η μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στους τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της εναλλακτικής αγοράς, των ομολόγων, των Funds, του crowdfunding κλπ. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει νέους τρόπους χρηματοδότησης – πέραν των τραπεζών- η μελέτη φωτίζει τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν κεφάλαια.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: