Connect with us

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη υπό τον φόβο των αμερικανικών δασμών

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι από την επόμενη εβδομάδα επιβάλλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκειμένου να προστατευτούν οι αμερικανικές βιομηχανίες. Μια πρωτοβουλία που αυξάνει τους φόβους για το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

 

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 0,7% ενώ μισή ώρα μετά το άνοιγμα έχανε 0,9%, με όλους τους κλάδους σε αρνητικό πρόσημο.

Με απώλειες οι μεγαλύτεροι δείκτες: FTSE100 -0,47%, DAX -1,33%, CAC40 -1,05%, FTSE MIB -1,25%, IBEX35 -0,95%

Selloff σημειώθηκε στις ασιατικές αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έχασε 2,5%.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές αναφέρουν πως οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να συνεχίζουν να εισάγουν υλικά όπως χάλυβα και αλουμίνιο, κάτι που δυνητικά σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν, με επίσημη ανακοίνωση – δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλει την επιβολή αντίμετρων – συμβατών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν διεργασίες όχι μόνο για την επιβολή αντιμέτρων συμβατών με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά εξετάζεται ακόμη και η προσφυγή στον Οργανισμό με καταγγελία εναντίον των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τραμπ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει άλλες χώρες να αυξήσουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες, όπως τα αγροτικά προϊόντα.

Χθες, στη Wall Street, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα σημείωσαν ράλι, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονταν πιέσεις εν μέσω φόβων για αύξηση του κόστους πρώτων υλών. Αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου, εξέφρασαν ανησυχίες όχι μόνο για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές τους αλλά και για τα κόστη κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται πρωτίστως από τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Γερμανία ενώ σε σχέση με το αλουμίνιο, εισαγωγές γίνονται από Καναδά, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσαν την πτώση των μετοχών, καθώς οι επενδυτές  βεβαιώνονται όλο και περισσότερο ότι θα έρθει ταχύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2018.

Πίσω στην Ευρώπη, αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα οι Novartis, LSE και LafargeHolcim.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους και στις δηλώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, το μεσημέρι στις 3.30 ώρα Ελλάδος, η οποία αναμένεται να σκιαγραφήσει το όραμά της για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ μετά το Brexit.

Δείτε επίσης

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπό επανεξέταση οι δαπάνες της εκστρατείας υπέρ του brexit στη Βρετανία

Ένας οργανισμός που είναι αντίθετος στο Brexit κέρδισε δικαστικά το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις δαπάνες της εκστρατείας από την ομάδα «Vote Leave» που ήταν υπέρ της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Οι δικαστές George Leggatt και David Holgate χορήγησαν άδεια την Παρασκευή για δικαστική επανεξέταση εναντίον της εκλογικής καμπάνιας «Vote Leave», ώστε να καθοριστεί αν η οργάνωση που υποστήριξε το Brexit δαπάνησε περισσότερα στην εκστρατεία της από ό,τι επιτρέπεται από τους κανόνες της Βρετανίας.

“Είμαστε ικανοποιημένοι” διότι η απόφαση “αναδεικνύει επίμαχα σημεία της δόμησης της εκστρατείας, που πρέπει να επιλυθούν”, ανέφεραν οι δικαστές στην απόφαση.

Οι δαπάνες από τις επίσημες ομάδες που διεξάγουν εκλογικές καμπάνιες κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων περιορίζονται σε 7 εκατομμύρια λίρες (9,9 εκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους κανόνες της εκλογικής επιτροπής. Το «Good Law Project», το οποίο ανέδειξε το αίτημα για επανεξέταση, ισχυρίστηκε ότι η «Vote Leave» παραβίαζε αυτούς τους κανόνες με τη δωρεά χρημάτων σε άλλες ομάδες που δρούσαν υπέρ του Brexit για τους ίδιους σκοπούς της καμπάνιας. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν οι δωρεές της Vote Leave θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως “δαπάνη που πραγματοποιήθηκε”, γεγονός που θα οδηγούσε σε υπέρβαση του ορίου των δαπανών.

“Ένας βασικός λόγος πίσω από την ανακίνηση του θέματος σχετίζεται με το μέλλον και ειδικότερα με τη διασφάλιση ότι κάθε μελλοντικό δημοψήφισμα θα διεξάγεται με βάση τους υπάρχοντες κανόνες”, δήλωσε το Project Good Law στο δικαστήριο.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Μελέτη του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για την χρηματοδότηση της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΙΟΒΕ, αλλά και το χρηματιστήριο Αθηνών.

 

 

 

Παρόντες, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας καθώς και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης.

Η μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στους τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της εναλλακτικής αγοράς, των ομολόγων, των Funds, του crowdfunding κλπ. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει νέους τρόπους χρηματοδότησης – πέραν των τραπεζών- η μελέτη φωτίζει τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν κεφάλαια.

Δείτε επίσης

Continue Reading

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Δείτε επίσης

Continue Reading

news

%d bloggers like this: