Connect with us

Business

Δηλώσεις Σχοινά: Η ΕΕ χρειάζεται άμεσες πράξεις και όχι άλλες συζητήσεις

Τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άμεσο μέλλον της Ε.Ε, ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, παρόλο που η οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, με τις οικονομίες να αναπτύσσονται, την ανεργία να μειώνεται και τις ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις να χάνουν ισχύ, η ΕΕ χρειάζεται άμεσες πράξεις για την ισχυροποίησή της.

«Η Ε.Ε αποδείχθηκε ισχυρότερη από όσο νόμιζαν κάποιοι καταστροφολόγοι», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ότι τώρα ακριβώς είναι η ιδανική στιγμή για να προχωρήσουμε στα επόμενα πέντε βήματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης .
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν διαθέτουν υπομονή για άλλες θεωρητικές συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε και τα κράτη – μέλη θα κληθούν να συμφωνήσουν άμεσα για τις προτεραιότητες των επόμενων ετών.

«Στην επέτειο των 60 ετών από την Συνθήκη της Ρώμης ανανεώσαμε τους όρκους μας και αποφασίσαμε να μείνουμε μαζί. Το ερώτημα όμως είναι το τι θα κάνουμε μαζί», ανέφερε ο κ. Σχοινάς απαριθμώντας τις πέντε προτεραιότητες της Ε.Ε. και απορρίπτοντας την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ αποτελεί την βασική προτεραιότητα, καθώς ενώ η οικονομική και νομισματική ένωση έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα και να μην βουλιάξει, δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάποια μελλοντική τρικυμία.

Δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τα κράτη – μέλη το επόμενο διάστημα είναι η κοινή πολιτκή ασύλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, η Ε.Ε αντιμετώπισε την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο και ναι μεν έπραξε πολλά, αλλά οφείλει να είναι περισσότερο προετοιμασμένη για ανάλογες καταστάσεις.

Τρίτη προτεραιότητα , ο ευρωπαικός προϋπολογισμός. Η Κομισιόν ζητεί έναν προϋπολογισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των 500 εκ Ευρωπαίων πολιτών και όχι μερικών πολιτικών στα κράτη – μέλη.

Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. μετά την πολιτική απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών που εφαρμόζει ο πρόεδρος Τραμπ, είναι το τέταρτο ζήτημα που θα απασχολήσει την Ένωση, με τις εμπορικές συμφωνίες με το Καναδά, την Ιαπωνία, τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Mercosur (Νότιος Αμερική) να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ζήτημα για τους επόμενους μήνες, αποτελεί η μεταρρύθμιση της ίδιας της Ε.Ε και της δημοκρατικής νομιμοποίησής της. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Σχοινά, στις ευρωεκλογές του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει, όχι απλώς να εκλέγουν ευρωβουλευτές, αλλά να μπορούν να εκφράζονται για τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Business

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Uber σε όλο τον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων έχασε αρκετά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια την ώρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κερδίσει περισσότερους πελάτες και να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές.

 

 

Μόνο πέρυσι έχασε 4,5 δισ. δολ., ενώ το 2016 οι απώλειές της έφτασαν τα 2,8 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας  Softbank που έχει δαπανήσει αρκετά δισ. σε πολλές εφαρμογές μίσθωσης αυτοκινήτων, έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών της Uber επενδύοντας σε αυτήν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της και μια σύγκριση μεταξύ τους, με στοιχεία που συνέλεξε το CB Insights. Σημειωτέον ότι η Uber αποτιμάται σε 68 δισ. δολάρια.

– Didi Chuxing, Κίνα, αποτίμηση 52 δισ. δολ.

Η Didi εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, αφού προηγουμένως οι δυο τους δρούσαν ανταγωνιστικά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η Uber απέκτησε μερίδιο σχεδόν 19% της Didi.

– Ola, Ινδία, αποτίμηση 3,7 δισ. δολ.

Η Uber την ανταγωνίζεται σκληρά επενδύοντας μεγάλα ποσά στην περιοχή. Πάντως το 2017 η Softbank επένδυσε 2 δισ. δολ. στην Ola τον Οκτώβριο του 2017.

– Lyft, ΗΠΑ, αποτίμηση 11,5 δισ. δολ.
Προσφάτως η Lyft ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις κούρσες της το 2017, έτος κατά το οποίο η καμπάνια #DeleteUber (διαγράψτε την Uber) μετά από το ξέσπασμα πολλών διχογνωμιών γύρω από τον αμερικανικό κολοσσό. Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, παραδέχθηκε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν γίνει μια μη κερδοφόρα αγορά εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη  Lyft.

– Grab, Σιγκαπούρη, αποτίμηση 6 δισ. δολ.
Η Uber λέγεται ότι ετοιμάζεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της στη ΝΑ Ασία στην Grab, σύμφωνα με πηγές.
Η Grab ξεκίνησε στη Μαλαισία το 2012  με μόλις 10 υπαλλήλους και τώρα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη με πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε όλη την περιοχή.

– GoJek, Ινδονησία, αποτίμηση στο 1,8 δισ. δολ.


Η GoJek είναι μια γηγενής ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας με έναν στόλο που περιλαμβάνει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Continue Reading

Business

Ακόμα φθηνότερα τα ακίνητα στο Λονδίνο!

Οι τιμές των ακίνητων περιουσιών του Λονδίνου υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα καθώς οι πωλητές είναι συγκρατημένοι στο να προχωρήσουν στις πωλήσεις των σπιτιών τους, σύμφωνα με το Rightmove.

 

 

 

Η έκθεση του Μαρτίου από τον ιστότοπο όπου καταχωρούνται τα προς πώληση σπίτια, δείχνει ότι οι ζητούμενες τιμές μειώθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ ο αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν πρόσφατα μειώθηκε κατά 3%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από το συνηθισμένο άλμα των τιμών κατά την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου.

Η πτώση των τιμών είναι «αναπόφευκτο να αποθαρρύνει ορισμένους πιθανούς πωλητές», δήλωσε ο Miles Shipside, διευθυντής του Rightmove στην έκθεση. «Αν και λιγότερα ακίνητα έρχονται στην αγορά, ο βραδύτερος ρυθμός πωλήσεων σημαίνει ότι αυξάνονται τα αποθέματα των απούλητων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα την επακόλουθη πτώση των τιμών».

Η πτώση των τιμών μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη είδηση για μερικούς μετά από χρόνια, κατά τα οποία ο υπερβολικός πληθωρισμός έχει κάνει την ιδιοκτησία άπιαστο όνειρο για πολλούς στην πρωτεύουσα. Η μέση ζητούμενη τιμή στο Λονδίνο αυτό το μήνα ήταν 631.651 λίρες (880.000 δολάρια).

Σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα ήταν λιγότερο θλιβερή και κατέγραφε αύξηση των τιμών κατά 1,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μετά την «έντονη ζήτηση» από τους ιδιοκτήτες σπιτιού τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Η μέση τιμή των 304,504 λιρών αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Αυτό συγκρίνεται με τα κέρδη περίπου 6% που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου μια διετία.

Continue Reading

Business

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Olympic-Avis Greece από την Τράπεζα Πειραιώς

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Olympic – Avis Greece) στην Avis Budget Group, τον κορυφαίο όμιλο μίσθωσης αυτοκινήτων παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Otokoç Otomotiv.

Η τιμή εξαγοράς της εταιρείας είναι €80,6 εκ., ενώ η επιχειρησιακή της αξία (Enterprise Value) διαμορφώθηκε στα €320 εκ.

Η Olympic Avis Greece είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα εμπορικά σήματα της Avis, Budget και Payless. Το 2017, η Olympic παρουσίασε έσοδα ύψους €170,4 εκατ. με στόλο μεγαλύτερο από 32.000 οχήματα.

Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών οικονομικών κολοσσών στις δυνατότητες των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, δεδομένου ότι η Olympic θα συνεχίσει με την ίδια δομή την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Avis Budget Group με τον Όμιλο Koç, που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του, έχει στρατηγικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Continue Reading

news

%d bloggers like this: