Connect with us

Κόσμος

Τουρκία κατά Αρμενίας: Καταδικάζουμε τη σφαγή των Αζέρων και την κατοχή των εδαφών τους

Ανακοίνωση-φωτιά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που «αναγνωρίζει» ως σφαγή τα γεγονότα του 1992 στην πόλη Khojaly στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ

Δύο μήνες πριν την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τουρκικά στρατεύματα και λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναγνώρισή της από την Κάτω Βουλή της Ολλανδίας, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει λόγο για Σφαγή των Αζέρων από τους Αρμένιους και αναφέρεται στην 26η επέτειο από τη σύγκρουση του 1992 μεταξύ των δύο λαών.

Με μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για σφαγή εκατοντάδων αμάχων, γυναικών και παιδιών ανάμεσά τους, καθώς και για ομήρους των οποίων οι τύχες αγνοούνται μετά την επίθεση στην πόλη Khojaly, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στομ Αζερμπαϊτζάν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πάει και ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας εδαφικό ζήτημα και για την περίπτωση της Αρμενίας, καθώς υποστηρίζουν ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό την κατοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, της Αρμενίας.
Επιπροσθέτως, καταδικάζουν τη σφαγή της Khojaly, καθώς και την κατοχή, όπως επαναλαμβάνουν των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία και χαρακτηρίζουν «αδερφούς» τους Αζέρους.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Στις 26 Φεβρουαρίου 1992, εκατοντάδες πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, σφαγιάστηκαν και τραυματίστηκαν και περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έγιναν όμηροι από τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη Khojaly στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.

Η τύχη των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι άγνωστη σήμερα. Αυτή η απάνθρωπη επιθετικότητα εναντίον πολιτών ήταν χαραγμένη στις μνήμες της διεθνούς κοινότητας και τραυμάτισε βαθιά την κοινή συνείδηση. Σήμερα, το είκοσι τοις εκατό των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν υπό την κατοχή της Αρμενίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αζέροι μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν εσωτερικοί πρόσφυγες.

Η Τουρκία συμπάσχει βαθύτατα με τους αδερφούς της αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη βίαιη επίθεση και τη σφαγή που υπέστησαν πριν από 26 χρόνια και μοιράζεται τον πόνο τους. Καταδικάζουμε έντονα αυτή τη σφαγή και τη συνεχή κατοχή των εδάφων του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία.

Ευχόμαστε το έλεος του Θεού σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή και ευχόμαστε πάλι τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους αδερφούς αδερφούς μας».

Από τα παραπάνω προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η Τουρκία κάνει λόγο για ομήρους, για αγνοούμενους και για «εδάφη υπό κατοχή». Συγκρίνει, στην ουσία, τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, με όσα συνέβησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διαδικασία διάλυσης της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης.

Εντούτοις, δεν αναγνωρίζει εισβολή και κατοχικά εδάφη στην Κύπρο, καθώς και χιλιάδες αγνοούμενους, «οι τύχες των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα», για να χρησιμοποιήσουμε μία παραπλήσια με εκείνη του τουρκικού ΥΠΕΞ φράση. Η Τουρκία φαίνεται να «ανακατεύει την τράπουλα» σε όλα τα ζητήματα, ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Συρία, Ελλάδα, Κύπρος, τώρα η Αρμενία βρίσκονται στη σφαίρα των άμεσων ενδιαφερόντων της, ενώ όλα δείχνουν ότι παρεμβαίνει και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει – έστω και σιωπηλά- την ιδέα της «μεγάλης Αλβανίας».

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Απειλεί με νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

 

 

Η Ελβετία κρατά ζωντανή την… απειλή της για επέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (SNB) να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,75% τα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που την έχει βοηθήσει να αποδυναμώσει το εθνικό της νόμισμα.

Η SNB ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλή αποτίμηση έναντι του ευρώ και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της παραμένουν ουσιώδους σημασίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα  όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ελβετίας όσο και της ευρύτερης περιοχής έχει ενισχυθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν κάτω από την ισοτιμία και η SNB δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ενισχύσει το φράγκο και να υποσκάψει τις προσπάθειές της να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έρχεται σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την άλλη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση της σύσφιξης και ακόμα και η ΕΚΤ άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της, εμφανιζόμενη κάπως πιο κοντά στην έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση.

Σε ανακοίνωσή της η SNB αναφέρει: «η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμα εύθραυστη και οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα».

Το 2017 έκλεισε για την Ελβετία με ανάπτυξη 0,6% το δ’ τρίμηνο, χάρη στη διεθνή ανάκαμψη και το εξασθενημένο φράγκο, το οποίο υποχώρησε 8% έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, βοηθώντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Εντούτοις, αυξάνονται  τα σημάδια στη ζώνη του ευρώ ότι έχει χαθεί η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην Ελβετία – ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων από άλλες χώρες μειώνοντας  το κλίμα εμπιστοσύνης.

Η SNB έχει επιτόκιο καταθέσεων -0,75% από τις αρχές του 2015 και για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SNB «έδειξε» προς μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, με τις προβλέψεις της να κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 2% το 2020. Στις τελευταίες προβλέψεις της, η αύξηση των τιμών εμφανίζεται στο 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Eρευνα του Bloomberg δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2019, σύμφωνα με την SNB. Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου ήταν στο 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης μια πρώτη πρόγνωση του πληθωρισμού για το σύνολο του  2020,  προβλέποντας 1,9%.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Υπέρ του ισχυρού δολαρίου και της σκληρής στάσης προς την Κίνα ο νέος σύμβουλος του Τραμπ

Λίγο μετά την αναγγελία του διορισμού του, ο Kudlow, οικονομολόγος και συνεργάτης του CNBC, βρισκόταν στο δίκτυο που περιγράφει τις απόψεις του σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, ξεκινώντας από το δολάριο.

 

 

Ο νεοεισελθών οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, σημείωσε ότι ο πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει ένα ισχυρό δολάριο, θα προωθήσει μια δεύτερη φάση της φορολογικής αναδιάρθρωσής του για α καταστήσει τις φορολογικές περικοπές μόνιμες, ενώ επίσης θα κρατήσει μια πιο σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα.

Λίγο μετά την αναγγελία του διορισμού του, ο Kudlow, οικονομολόγος και συνεργάτης του CNBC, βρισκόταν στο δίκτυο που περιγράφει τις απόψεις του σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, ξεκινώντας από το δολάριο. Σε μια σπάνια δήλωση για κάποιον που πρόκειται να πάρει ανώτερη κυβερνητική θέση, προχώρησε μάλιστα σε μια εμπορική σύσταση: “Θα αγοράζα το ‘βασιλιά δολάριο’ και θα πωλούσα χρυσό”.

Υποστήριξε την προηγούμενη κριτική για τις δασμολογικές αποφάσεις του Trump, επικροτώντας όμως την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ ως διαπραγματευτή και προειδοποιώντας για ενδεχόμενα νέα δασμολογικά μέτρα στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Αναφέρθηκε σε μια πηγή – την οποία υπαινίχθηκε ότι ήταν ο Trump – η οποία του είπε ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau “έμεινε σε επαφή με τον πρόεδρο” κάνοντας παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη Nafta κερδίζοντας γρήγορα, πολλά.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποφεύγουν παραδοσιακά να σχολιάζουν τη νομισματική πολιτική από φόβο μήπως παραβιάσουν την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο Kudlow μπήκε αντίθετα, προτρέποντας την κεντρική τράπεζα να μην το παρακάνει αυξάνοντας τα επιτόκια: «Η ανάπτυξη δεν συνυπάρχει με τον πληθωρισμό. Απλώς αφήστε τον να ξηλωθεί.»

Continue Reading

Επικαιρότητα

Ο Πούτιν ετοιμάζει αποστολές στον Άρη από το 2019

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιο της Ρωσίας να ξεκινήσει μια σειρά διαστημικών αποστολών στον πλανήτη Άρη, με την πρώτη να πραγματοποιείται ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά.

 

 

 

 

Το νέο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας θα κάνει «πρεμιέρα» με μια μη επανδρωμένη αποστολή το 2019, που θα έχει ως στόχο την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».

Λίγες μόνο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους συντελεστές ενός ντοκιμαντέρ ότι η κυβέρνησή του έχει προγραμματίσει αρχικά μη επανδρωμένες και κατόπιν επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος.

«Η πιο κοντινή αποστολή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Σκοπεύουμε να στείλουμε ένα σκάφος στον Άρη το 2019», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μέσα στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας είναι και η εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.

«Οι ειδικοί μας θα προσπαθήσουν να προσγειώσουν το σκάφος κοντά στους πόλους, επειδή έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπάρχει νερό εκεί. Η περιοχή προσφέρεται για εκτενή μελέτη, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογήσουμε την εξερεύνηση και άλλων πλανητών στο απώτερο διάστημα», είπε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Το πρόγραμμα αυτό του Πούτιν, εάν πράγματι υλοποιηθεί, θα αποτελεί μια «νίκη» της Ρωσίας επί των ΗΠΑ, οι οποίες προγραμματίζουν την αποστολή του ρομποτικού οχήματος Rover Mars στον Κόκκινο Πλανήτη το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε απευθείας βιντεοκλήση με αστροναύτες που βρίσκονταν στο διάστημα τον περασμένο Απρίλιο, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα σημερινά σχέδια της NASA, η οποία υπολογίζει ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στον «Κόκκινο Πλανήτη» τη δεκαετία του 2030.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας, δηλαδή το σε λιγότερο από τρία χρόνια, και μάλιστα ζήτησε από τους αστροναύτες να… επιταχύνουν για να επιτύχουν τον στόχο αυτό.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

news

%d bloggers like this: